Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Resistenta bakterier åker med hem från semesterresan

Publicerad: 29 oktober 2008, 13:42

Resistenta bakterier åker med hem från semesterresan

Foto: Foto: Photos.com

Hemvändande turister från bland annat Thailand, Indien och Egypten, tar med sig resistenta tarmbakterier till Sverige. En ny studie från Uppsala visar att resistenta bakterier sprids snabbt globalt.


Ingen av de 50 turister som deltog i studien, som utförts av forskare vid Uppsala universitet studerade, hade resistenta bakterier vid avfärd. Men då de återvände bar nästan en tredjedel på ESBL,extended spectrum beta lactamase, uppger Sveriges Radio.

Bakterier med ESBL har ett enzym som bryter ner alla betalaktamantibiotika, vilket bidrar till resistensen. Bakterierna ingår i normala bakteriefloran och innebär inga problem så länge det inte uppstår en infektion, enligt infektionsläkaren Thomas Tängdén vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, en av forskarna bakom studien.

Han anser att studien är för liten för att kunna dra några absoluta slutsatser, men att den bör ses som en tydlig tendens.

–Om våra siffror stämmer så är det en väldig spridning som sker utan att någon egentligen märker det. Om det är många miljoner utlandsresenärer varje år och 30 procent får med sig EBSL hem så förstår man att det är en betydande mekanism för spridning av EBSL och en orsak till varför EBSL ökar i Sverige, säger Thomas Tängdén till Sveriges Radio.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev