Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Restriktioner kan hävas i februari

Publicerad: 26 januari 2022, 12:48

Socialminister Lena Hallengren (S) under onsdagens presskonferens.

Foto: Skärmdump från regeringen.se

Nuvarande covidrestriktioner bedöms behövas i ytterligare i två veckor. Men om smittläget förbättras kan merparten börja avvecklas från 9 februari.


Ämnen i artikeln:

Toppnyheter infektionCovid-19Lena HallengrenKarin Tegmark Wisell FolkhälsomyndighetenRegeringenToppnyheter Kommunal Hälsa

De nuvarande covidrestriktionerna kommer att behöva vara kvar i åtminstone 14 dagar till, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Liv och hälsa hotas fortfarande. Vi har en extrem smittspridning med stor påverkan på samhällskritiska verksamheter, inklusive sjukvården och äldreomsorgen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Folkhälsomyndigheten bedömer att nuvarande åtgärder lägger en broms på spridningen och givet det höga antalet fall behövs den bromsen ännu en tid.

Enligt Folkhälsomyndighetens scenario når vi inom kort kulmen på den pågående smittovågen.

Restriktionerna behöver vara kvar de närmaste 14 dagarna. Men om läget då har stabiliserats och om kulmen bedöms vara nådd och om vaccinationerna flyter på kan merparten av restriktionerna avvecklas från den 9 februari.

”Uppskattningsvis insjuknar minst en halv miljon människor i covid-19 varje vecka”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Foto: Skärmdump från regeringen.se

Nästa vecka återkommer regeringen med mer information om vilka restriktioner det kan handla om och i vilken takt avvecklingen kan ske.

– Uppskattningsvis insjuknar minst en halv miljon människor i covid-19 varje vecka, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Vi kan samtidigt nu allt tydligare se att pandemin har gått in i en ny fas. En hög vaccinationstäckning skyddar många mot allvarlig sjukdom och död.

Att många nu är vaccinerade och att omikronvarianten leder till mildare sjukdom har också gjort att vi nu befinner oss i ett nytt läge.

– Vi bedömer att ytterligare två veckor ska vara tillräckligt för att klara oss förbi puckeln. Under denna tid hinner ytterligare ungefär en miljon människor få möjlighet att vaccinera sig, säger Karin Tegmark Wisell om de förlängda restriktionerna.

För att inte få en allt för kraftig rekyl av smittspridning kommer dock vissa åtgärder behöva kvarstå ytterligare en tid även efter den 9 februari. Det gäller inte minst åtgärder för att skydda de allra äldsta och svagaste. 

Läs mer: Danmark lyfter restriktionerna nästa vecka 

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev