Infektion
Richard Bergström: Fler vaccinavtal på gång
Publicerad: 15 juli 2020, 06:01
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström sitter i intensiva förhandlingar med vaccinutvecklare för EU:s räkning och tror på fler avtal inom de närmaste månaderna. Han håller fast vid prognosen att ett fungerande vaccin ska finnas i början av 2021.
Ämnen i artikeln:
Det nya coronavirusetFlera timmar om dagen ägnar Richard Bergström åt direkta förhandlingar med de företag han är tilldelad. Tillsammans med sex andra personer från Frankrike, Spanien, Nederländerna, Italien, Tyskland och Polen utgör han EU-kommissionens förhandlingsgrupp. Länderna som först klev fram och bildade en förhandlingsallians – Italien, Frankrike, Nederländerna och Tyskland – hade redan ordnat ett avtal med Astra Zeneca, som nu förs över till att gälla hela EU.
– Jag kan inte lova något, men jag tror att vi kommer att ha två-tre ytterligare avtal inom två till tre månader, säger Richard Bergström.
Han säger att han har “tillförsikt till processen “ och håller fast vid prognosen att fungerande vaccin kommer att finnas i början av 2021.
– Men det är inte svartvitt vad man menar med fungerande. Det handlar ju om risk/nytta-bedömningar för olika grupper i befolkningen.
Han känner flera i förhandlingsgruppen sedan tidigare.
– Vi har bra spirit och intellektuellt stimulerande diskussioner när vi bollar olika frågor.
Är det säljarens marknad för vaccin?
– Vi har en del tuffa förhandlingsfrågor, men att det skulle vara säljarens marknad köper jag absolut inte. Det här är inte alls som läget kring skyddsutrustning, där det fanns en mängd olika företag, en del oseriösa som kunde stjälpa av en lastbilslass utan att behöva träffa dig igen.
– Vaccinutvecklarna är stora bolag, som måste ha en långsiktig relation med sina kunder och agera ansvarsfullt. De kan inte bete sig hursomhelst. Om man ser till en normal hälsoekonomisk bedömning skulle de ju kunna ta hur mycket betalt som helst, men nu är vi i en pandemi, som gör att de gör andra rimlighetsbedömningar.
Ett antal av de stora läkemedelsföretagen, däribland Astra Zeneca, har redan meddelat att de under pandemin enbart kommer att ta ut tillverkningskostnaden för vaccinet.
Samma dag som Richard Bergström på en presskonferens blev presenterad som svenska regeringens vaccinsamordare blev det klart att EU-länderna skulle gå ihop om vaccinupphandling, men med möjlighet till opt out för de länder som inte vill vara med på särskilda avtal. Därmed blev det förbjudet för enskilda EU-länder att förhandla med vaccinutvecklarna. Det räcker med att fyra EU-länder vill ha ett avtal för att det ska kunna tecknas, så därmed kan inga avtal blockeras under processen av enskilda länder.
På global nivå är det WHO som skapar ett allokeringsramverk, och WHO har nu en större betydelse än bilaterala förhandlingar.
– Många verkar för att det ska bli en global ordning. Frågan om de tre stora klustren – EU, USA och Kina – samarbetar hänger ihop med nord/syd-frågan. Min största farhåga är att det blir en orättvis fördelning av vaccin och att låginkomstländerna blir lidande.
I intervjun vill Richard Bergström mest av allt poängtera att det inte handlar om att skaffa fram ett enda vaccin. I stället pratar förhandlingsgruppen med många företag, bland dem Pfizer, Moderna, Janssen, GSK/Sanofi. Det handlar om olika typer av optionsavtal, om vaccin som tas fram på olika plattformar med olika teknik.
EU-kommissionen har avsatt 2,7 miljarder euro för att snabbt kunna ta fram produktionskapacitet, råvaror och personal. Till dem som oroas för att vaccin ska tas fram “för snabbt” och inte bli tillräckligt säkert, säger Richard Bergström:
– Vi gör exakt samma saker som i en traditionell process för att ta fram läkemedel. Samma kriterier för kliniska prövningar och för godkännande. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA är opåverkad av politik och opinion. Skillnaden är att hela processen komprimeras – allt trycks ihop – och att EU-kommissionen tar en del av den finansiella risken.
De två miljarder som den svenska regeringen lovat ska användas för att köpa extra vaccin, efter den tilldelning som sker via EU.
Vaccinmotståndarna verkar här och där ha fått luft under vingarna. Något du är orolig över?
– Jag har alltid varit orolig för ogrundad kritik mot vaccin, utan vetenskaplig grund. Denna dystopiska tid när många människor är socialt isolerade, skapar lätt en grogrund för konspirationsteorier.
I ditt uppdrag ingår ju att i samverkan med regionerna undersöka möjligheterna att få kliniska prövningar av vaccin mot covid-19 förlagda till Sverige. Är något på gång ännu?
– Nej, jag får återkomma senare. men jag har kontakt med regeringens life science-samordnare Jenni Norberg kring konkreta idéer.
Vilken typ av frågor hjälper du företag med i din egen konsultverksamhet?
– Jag jobbar med uppdrag mellan industrin och det offentliga, men mest med projekt inom digital hälsa och tillgång till hälsodata.
Så du har inte uppdrag åt några enskilda läkemedelsbolag?
– Nej.
Du har uppdraget som vaccinsamordnare på 30 procent. Räcker tiden till med alla kontakter med EU, regeringen, regioner, myndigheter, SKR, vaccinutvecklare plus att du ska följa forskningsläget?
– Nu i början är det mycket, men jag klarar av det eftersom jag har så många kontakter, ett stort nätverk och vet vilka källor jag ska följa. Jag hade inte tagit uppdraget om jag inte hade känt att jag har det så förspänt.
Uppdraget är ju ändå något helt unikt, ett stort spel utan dess like.
– Jag är van vid stora och politiska frågor från tiden på Efpia, men detta är det i särklass viktigaste jag tagit på mig.
Vad är det viktigaste du själv kan göra för att lyckas i din roll?
– Se till att alla är informerade och har rätt förväntningar.
Vilken enskild fråga skulle kunna ställa till mest konflikt i förhandlingarna?
– Även om det inte handlar om själva förhandlingarna, utan det som händer efteråt, så är det geopolitiken jag är orolig för. Vi måste få till en global ordning mellan EU-USA-Kina och mellan låg- och medelinkomstländerna.
Richard bergström ska lämna sin första rapport till svenska regeringen i slutet av augusti. Det är Folkhälsomyndigheten som har uppdraget att planera för själva vaccineringen i Sverige.
Årets farmaceut 2011
Namn: Richard Bergström
Ålder: 54
Grundprofession: Apotekare
Karriär: Jobb med regulatoriska frågor i Schweiz under tio år, för Roche och Novartis, därefter 15 år i läkemedelsindustrins branschorganisationer, först svenska Läkemedelsindustriföreningen, sedan europeiska Efpia. Därefter entreprenör i egen verksamhet med bland annat intressen i digitala projekt kring hälsodata. har även haft uppdrag åt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket om komplicerade prissättningsfrågor.
Uppdraget som vaccinsamordnare: Identifiera strategiska vägval för att skapa förutsättningar för en nationell tillgång till vaccin mot covid-19 och utarbeta en handlingsplan för Sveriges agerande för tillgång till vaccin så snabbt och effektivt som möjligt. Samordnaren ska verka för att Sveriges agerande vad gäller tillgång till vaccin sker på ett sätt som bidrar till och är samordnat med internationella behov och processer.
Utmärkelse: Årets farmaceut 2011, utdelat av Sveriges farmacevtförbund för att ha “lyckats ändra läkemedelsbranschens image och agerande på den svenska marknaden från kortsiktig vinstmaximering till långsiktigt ansvarstagande”.
Bostad: Hus i lantlig miljö utanför Zürich.
Familj: Fru och tre tonårsdöttrar.
Min passion: Att läkemedelsföretag ska göra rätt saker för samhället; att skapa harmoni och synkronisering mellan industrin och betalarna. Jag dras till svåra ytor där det kan bli konflikter.
Bästa sommarläsningen/lyssningen: Jag är poddgalen och lyssnar till Sveriges Radios USA-podden och Europa-podden. Ett tips till Dagens Medicins läsare är podden The Readout Load, en 30 minuters veckopodd som handlar om läkemedelsbranschen med mycket intressant kring covid-19 och vaccin nu.
Viktigaste frågan inom läkemedelsområdet nu: Den här, förstås. Framför allt att en gång för alla se till att vi har en global beredskap. Det är inte sista gången vi får se en zoonos.
Relaterat material
Han ska säkra den svenska vaccintillgången
Richard Bergström lämnar Efpia