Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Risk för covidtopp redan i augusti

Publicerad: 27 juli 2022, 05:58

”När vi återgår till arbete och skola är det flera olika virus som tar fart, bland annat just rhino- och influensavirus”, säger Folkhälsomyndighetens högsta chef Karin Tegmark Wisell.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Många börjar så smått att återgå till arbete och studier. Det innebär mer kontakt med andra människor inomhus – och därmed en större spridning av covid-19. Redan om några veckor kan antalet sjuka skjuta i höjden.


Ämnen i artikeln:

Covid-19FolkhälsomyndighetenToppnyheter

Under sommaren har spridningen av coronaviruset ökat vecka för vecka. Mer än hälften av Sveriges regioner har rapporterat en ökning av sjuka i covid-19. Även antalet svårt sjuka och döda har ökat, men från låga nivåer.

Läs också: Covidläkemedlet Paxlovid på väg till infektionskliniker 

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s prognos kommer antalet smittade att öka ytterligare i de flesta europeiska länder, inklusive Sverige.

– Vi har haft en ökning av antalet smittade de senaste nio veckorna. Generellt sett ökar spridningen ännu mer när vi är mer inomhus, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Nytt virus, nytt scenario

De nuvarande beräkningsmodellerna från myndigheten utgår från att det är omikronvarianten av viruset som kommer att fortsätta att dominera.

– Det brukar ta ungefär två veckor från det att vi återvänder till arbetsplatserna innan ökningen märks av, säger Karin Tegmark Wisell.

Det skulle innebära att ytterligare en ökning kan komma redan i slutet av augusti.

– Men det är väldigt osäkert hur hösten kommer att se ut. Våra beräkningar utgår som sagt från omikronvarianten BA.2. Skulle det dyka upp en helt ny variant kan scenariot se helt annorlunda ut.

Det man fruktar mest är ett nytt virus som rundar skyddet av vaccin och tidigare infektion – och som även leder till en allvarligare covidinfektion.

– Vi tror inte att den utvecklingen är sannolik men vi kan inte heller utesluta den helt. Ett nytt virus kan överraska och i värsta fall kasta oss tillbaka till samma läge som förra året, säger Karin Tegmark Wisell.

Bra grundskydd

Även Ali Mirazimi, professor och virusforskare på Karolinska institutet, tror på en ökad smittspridning i höst.

– Ja, med stor sannolikhet kommer det en topp då. Det värsta som skulle kunna hända är att vi får en ny variant som är elakare och undgår skydden från vaccin och tidigare infektionen.

Han tillägger att de senaste varianterna dock inte som har varit mer elaka även om de har passerat skyddet.

– Baserat på det kanske vi får en ny variant som kan passera skyddet, men som inte ger en svårare sjukdom. Och även om den skulle vara elakare, så har de som är vaccinerade, eller som har varit infekterade, ett bra skydd i grunden, säger Ali Mirazimi.

Karin Tegmark Wisell berättar att Folkhälsomyndigheten kommer med nya scenarier för en möjlig utveckling i slutet av augusti. Beräkningen är baserad på matematiska modeller för smittspridningen.

Flera virus i omlopp

Då vet man också mer om vilka andra virus, till exempel rhinovirus som ger ”vanlig” förkylning, som är i omlopp.

– När vi återgår till arbete och skola är det flera olika virus som tar fart, bland annat just rhino- och influensavirus, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon tror inte att ”kentauren”, som är den senaste omikronvarianten, utgör något större hot. Den har visserligen en något högre smittsamhet än andra omikronvarianter men ger inte en svårare sjukdom.

På frågan om vi som privatpersoner kan göra något för att dämpa smittspridningen svarar Karin Tegmark Wisell:

– Stanna hemma om du har symtom på förkylning som kan vara covid-19 och hörsamma de rekommendationer om vaccinering som gäller för dig.

Ali Mirazimi håller med.

– Jag skulle också tillägga att man ska försöka undvika trängsel när vi har en samhällsspridning, säger han.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev