Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Risken för smitta i Sverige höjs

Publicerad: 2 mars 2020, 12:47

Folkhälsomyndigheten bedömer nu risken för allmän spridning av coronaviruset i Sverige som ”måttlig”.

Foto: Rikard Berglund

Folkhälsomyndigheten höjer risken för allmän spridning av coronaviruset i Sverige från ”låg” till ”måttlig”.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

– Risken för importfall har vi höjt från hög till mycket hög, sa Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten på en pressträff på måndagen.

Bedömningen baseras delvis på situationen i norra Italien, där hundratals personer på kort tid smittats och ett 30-tal har dött.

Folkhälsomyndigheten vill också stoppa direkta flygförbindelser med Iran med anledning av coronavirusets utveckling där. Myndigheten bedömer inte att Iran har kontroll över spridningen i landet. Därför har man skickat en så kallad hemställan till Transportstyrelsen, som har mandat att dra in tillståndet för flygbolaget Iran Air.

– Det bygger på två premisser. Dels den mycket oklara situationen i Iran. Vare sig de som kommer från Iran eller vi har en aning om vad som händer i Iran. Vi befarar också att situationen kommer att förvärras. Dessutom har det varit svårt att få dessa passagerare att delta i smittspårning, säger generaldirektören Johan Carlson.

Enligt honom finns ett stort antal svenskar i Iran som vill åka hem.

Senare i dag samlas även regeringens krishanteringsråd. Rådet inrättades i december 2008 efter kritik mot regeringens hantering av tsunamikatastrofen 2004. Rådet leds av inrikesministerns statssekreterare, Elisabeth Backteman.

– Det handlar om att få en lägeskoll, en helhetsbild, men också att kunna blicka framåt. I ett sånt här skede som vi är i är det viktigt att hantera situationen här och nu, säger hon till Sveriges Radio.

I krisrådet ingår rikspolischefen, säkerhetspolischefen, Överbefälhavaren (ÖB), generaldirektörerna för Svenska kraftnät, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Post- och telestyrelsen (PTS), Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Andra myndigheter kan kallas in och Folkhälsomyndigheten kommer också att delta.

Under normala förhållanden sammanträder rådet två gånger per år, men rådet kan som nu extrainkallas under allvarliga händelser och kriser. Senast tillfället rådet extrainkallades var i samband med de stora skogsbränderna sommaren 2018. Även gruppen för strategisk samordning i regeringskansliet, GSS, har aktiverats för att följa händelseutvecklingen.

TT

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev