Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Rotavaccin gav färre svåra sjukdomsfall

Publicerad: 18 januari 2019, 07:13

Foto: Thinkstock

Antalet barn i Jönköping som lagts in på sjukhus på grund av magsjuka orsakat av rotavirus har halverats sedan 2014, det år då regionen började erbjuda vaccinet till spädbarn.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Jönköping beslöt, som andra region i Sverige, att börja erbjuda vaccination mot rotavirus 2014. En uppföljande studie visar nu att vaccinationerna haft effekt.

Förra året var antalet vårddygn på grund av rotaviurus i Jönköping 142 till antalet, vilket alltså är en halvering sedan 2014, enligt ett pressmeddelande från regionen. Det visar den uppföljande studien, som också undersökt täckningsgraden av rotavaccinet.

Antalet barn i Jönköpings län som vaccineras mot rotavirus har ökat från 76 procent 2014 till 81 procent 2017. Samtidigt framkommer i studien att åtta procent av föräldrarna, som tillfrågats i en enkätundersökning, är osäkra på om de ska säga ja till vaccinet eller inte. 20 procent av föräldrarna var osäkra på om de fått tillräckligt med information inför vaccineringen.

– Detta är något som vi ska ta med oss i vårt fortsatta arbete med att utveckla informationen. Vi märker överhuvudtaget att föräldrar vill ha mer kunskap kring vaccinationer, säger Carin Oldin, barnhälsovårdsöverläkare i Region Jönköpings län, som har lett den uppföljande studien.

Rotavirus drabbar cirka 2000 barn om året i Sverige.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev