fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Rotavaccin till alla barn

Publicerad: 21 mars 2019, 14:08

Foto: Thinkstock

Från och med 1 september 2019 kommer vaccin mot rotavirus ingå i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. Det beslutade regeringen i dag.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

SH


Folkhälsomyndigheten lämnade redan i februari 2017 sin utredning till regeringen, där de hade kommit fram till att rotavaccin uppfyllde kriterierna i smittskyddslagen och där myndigheten rekommenderade regeringen att besluta om att införa vaccinet i barnvaccinationsprogrammet.

Rotavirus drabbar cirka två tusen barn om året i Sverige. Flera regioner erbjuder redan vaccinet till barn. En av dem är Region Jönköpings län, som började  erbjuda vaccinet till spädbarn redan 2014. En uppföljning som blev klar i januari i år visade att antalet barn i Jönköping som lagts in på sjukhus på grund av magsjuka orsakat av rotavirus halverats sedan vaccinet började erbjudas.

– Det är en stor sjukdomsbörda för barnen att drabbas av rotavirus. Det har också stor påverkan på familjerna och sjukvården. När viruset nu ingår i det nationella vaccinationsprogrammet kommer det att spara både lidande och stora samhällsresurser, säger socialminister Lena Hallengren i dag i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev