fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Rutinanalyser kan missa antikroppar

Publicerad: 22 oktober 2020, 11:08

Av 47 patienter som haft covid-19 hade alla antikroppar enligt en svensk studie. Men det krävdes extra känsliga analyser för att hitta dem hos vissa med milda symtom.

Foto: Getty Images

Alla patienter med covid-19 utvecklade antikroppar i en liten svensk studie. Men för patienter med milda symtom krävdes extra känsliga analysmetoder för att upptäcka dem.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetSahlgrenska akademinSahlgrenska universitetssjukhuset

T

TT


Studien, som utförts vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, omfattar 47 patienter med konstaterad covid-19-infektion. Av dessa blev 15 patienter mycket sjuka och behövde sjukhusvård och övriga hade milda symtom.

Patienterna följdes med blodprov i upp till tre månader efter insjuknandet. Alla patienter som behövde sjukhusvård utvecklade höga halter av IgG-antikroppar uppmätta med två olika kliniska rutinmetoder. 

Nästan alla patienter med en mild sjukdomsbild utvecklade också antikroppar som kunde hittas med rutinmetoderna, även om halterna var lägre. Men för tre av de som haft milda symtom behövdes särskilda analyser för att påvisa antikropparna.

Halterna av antikroppar sjönk inte i någon högre grad under de tre månader studien pågick. Enligt forskarna tyder resultaten i studien på att de allra flesta som haft en covid-19-infektion med symtom utvecklar antikroppar, men vissa har för låga halter för att kunna mätas med vanliga rutinmetoder. 

Att antikroppshalterna inte hade sjunkit i någon högre grad efter tre månader kan vara betydelsefullt för immunitet mot viruset över tid, menar forskarna bakom studien.

Läs studien i sin helhet:
Emelie Marklund med flera. Serum-IgG responses to SARS-CoV-2 after mild and severe COVID-19 infection and analysis of IgG non-responders. PLOS One, publicerad online 22 oktober 2020. DOI: 10.1371/journal.pone.0241104 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev