Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Så blir pandemin – EU-hubb ska ge framtidsprognoser

Publicerad: 1 juni 2022, 09:48

Hur blir pandemin framöver, och vilken utveckling ska folkhälsoansvariga planera inför? Det ska nu en ny EU-hubb som bygger på avancerad matematik försöka svara på.

Foto: Staffan Löwvstedt, SvD/TT, Johan Nilsson, TT och Lars Schröder, TT.

En ny EU-hubb ska hjälp europeiska länder att tackla och prognostisera coronapandemin framöver.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidtestFolkhälsomyndighetenEUToppnyheterToppnyheter infektionToppnyheter Hjärta-kärlToppnyheter E-hälsa

”Scenario-hubben kommer att kunna bidra med information till hälso- och sjukvårdens beredskap och det förebyggande arbetet allteftersom Europa går in i nya faser av pandemin”, säger Andrea Ammon, generaldirektör för EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, i ett pressmeddelande.

Detta då ECDC nu lanserar en ny onlinehubb, The European Covid-19 Scenario Hub, som ska erbjuda modelleringar över pandemins utveckling på medellång och lång sikt i 32 olika europeiska länder, inklusive Sverige. 

Scenariona över smittutveckling och konsekvenser tas fram i samarbete med Centrumet för matematisk modellering av infektionssjukdomar vid det kända medicinska universitetet London school of hygiene and tropical medicine.

De uppges bygga på en mängd variabler som undflyende immunitet eller förväntande förändringar i beteenden och kontakter för en period av nio till tolv månader framåt i tiden. Syftet är att erbjuda folkhälsoansvariga mer robust och tillförlitlig kunskap kring exempelvis förväntad påverkan på hälso- och sjukvården.

ECDC har sedan tidigare en liknande hubb, som tillkom 2021 och levererar korttidsanalyser och scenarion, kallad The European Covid-19 Forecasting Hub. Enligt EU:s smittskyddsmyndighet har denna blivit en succé i fråga om att beräkna olika utfall av smittspridningen av sars-cov-2-viruset. Den nya hubben, som nu presenteras, utgör ett komplement till denna.

 Läs också: 

Sverige överlägset hårdast coviddrabbat 

Femte vaccindos i höst för alla över 65 år 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev