Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Så bra skydd gav antikroppar till sjukvårdspersonal

Publicerad: 12 april 2021, 13:22

Forskare i Storbritannien har följt mer än 15 000 personal i hälso- och sjukvården som testats regelbundet för covid-19. Resultaten publiceras i Lancet.

Foto: Hannah McKay

Sjukvårdspersonal i Storbritannien som redan varit sjuk i covid-19 hade 84 procents lägre risk att bli sjuka igen, jämfört med personal som testats negativt.


Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterCovid-19

Det visar en ny studie i tidskriften Lancet. Forskarna konstaterar att fynden därmed är i linje med andra fynd på området – det vill säga att antikroppar mot sars-cov-2 ger ett bra men inte helt komplett skydd mot återinsjuknande.

I den aktuella studien har forskarna följt drygt 25 500 personer som jobbade på offentligt finansierade sjukhus i England och som regelbundet testade sig för det nya coronaviruset. 

Vid början av studien hade 8 278 och 17 383 personer testats positivt respektive negativt för viruset. Efter i snitt sju månaders uppföljning hade 155 jämfört med 1 704 fall av covid-19 konstaterats i respektive grupp, vilket alltså motsvarar en skyddseffekt på 84 procent.

Forskarna tror dock att detta är en underskattning då några av de testresultat som tolkades som återinfektion i själva verket kan ha varit falsklarm.

Vidare konstaterar de att skyddet framstod som högre, 93 procent, hos de studiepersoner som haft en symtomatisk infektion vid början av studien.

Intervallet mellan infektion och återinfektion var i median 200 dagar. 

I slutet av uppföljningsperioden började deltagarna vaccineras mot sars-cov-2, vilket forskarna har tagit hänsyn till i sina analyser. 

Läs abstract till studien: 

Victoria Jane Hall med flera. SARS-CoV-2 infection rates of antibody-positive compared with antibody-negative health-care workers in England: a large, multicentre, prospective cohort study (SIREN). Lancet, publicerad online den 9 april 2021. DOI: 10.1016/S0140-6736(21)00675-9 

Relaterat innehåll

Skydd mot att få infektion igen var lägre hos äldre

Antikroppar kopplas till lägre risk för återinfektion  

Första dödsfallet efter återinfektion med covid-19  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterCovid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev