Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Så infekterar det nya coronaviruset mänskliga celler

Publicerad: 14 mars 2013, 08:42

Foto: Photos.com, kollage av Dagens Medicin

Fladdermöss pekas ut som smittkälla för det nya coronaviruset NCoV sedan forskare identifierat den receptor som viruset använder för att infektera celler, enligt en ny studie i Nature.


Det var förra sommaren som ny typ av sars-liknande coronavirus upptäcktes hos en patient i Saudiarabien. Sedan dess har sammantaget elva fall rapporterats där fem haft dödlig utgång.

I veckans utgåva av Nature rapporterar nu forskare vid bland annat Erasmus Medical Center i Rotterdam, Nederländerna, att de  harhittat den receptor på mänskliga celler som viruset använder för att ta sig in i cellerna.

Den mänskliga varianten av receptorn, som kallas DPP4, dipeptidylpeptidas 4, uppvisar stora likheter med motsvarande receptor som finns hos andra djurarter. Forskarna konstaterar att viruset kan använda DPP4 hos fladdermöss för att ta sig in i celler, vilket tycks bekräfta misstankar om att viruset ursprungligen kommer från just fladdermöss.

Vidare visar forskarna att antikroppar som blockerar DPP4 på mänskliga luftvägsceller gör att viruset inte kan ta sig in i cellerna. Detta pekar på ett möjligt framtida sätt att behandla den nya typen av infektioner.

Hittills finns inget som tyder på att NCoV kan smitta mellan människor, vilket det besläktade sars-viruset kan. Sars orsakade en epidemi under 2003 som totalt krävde 774 dödsoffer fram till den 15 juni 2003.

Medan sars-viruset främst härjade i Sydostasien har alla personer som drabbats av det nya viruset haft anknytning till Mellanöstern.

Läs abstract till studien:

Stalin Raj med flera. Dipeptidyl peptidase 4 is a functional receptor for the emerging human coronavirus-EMC. Nature 2013, 495: 149–150. DOI:10.1038/495149a

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev