Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Så krossar han vaccinmotståndarnas argument

Publicerad: 29 September 2016, 05:45

Bild 1/4  

Foto: Isabelle Beckman

Farligt, onaturligt och onödigt – så låter argumenten från föräldrar som inte vill vaccinera sina barn. Den norska vetenskapsbloggaren Gunnar Tjomlid ger sina bästa motargument.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Jag är inte ens läkare. Men vaccin angår även mig.

Det sa Gunnar Tjomlid igår för att förklara varför han engagerat sig för att bemöta antivaccinationslobbyn online, som han pratade om på Dagens Medicins Vaccindagen 2016. Här är vaccinationsmotståndarnas fem främsta argument – och hur Gunnar Tjomlid bemöter dem.

1. Vaccin är farligt!

– Ja, inga läkemedel är 100 procent säkra. Man måste väga fördelar mot nackdelar. I USA dör till exempel 4 000 friska människor varje år av kvävning efter att ha ätit mat, säger Gunnar Tjomlid.

Utöver sådana enkla liknelser för att få perspektiv på riskerna med vaccin förespråkar han att visa sjukdomsstatistik som den hade sett ut utan vaccin. Han tar MPR-vaccinet som exempel, som getts till norska barn sedan 1983.

– Under den tiden har en allvarlig skada inträffat till följd av vaccinet, så risken är inte noll. Men utan vaccin hade flera hundra barn dött och ännu fler fått allvarliga skador.

2. Vaccin är onaturligt!

– Utgångspunkten här är att allt som är naturligt är bra. Men många barnsjukdomar har kommit med djurhållning och har bara funnits i mellan 100 och 1000 år. Det naturliga är i så fall att inte ha dessa sjukdomar, säger Gunnar Tjomlid.

Men egentligen, med tanke på hur det ser ut i stora delar av världen där vaccin inte finns att tillgå, är det naturliga att något av dina barn dör innan de fyller fem år, tycker Gunnar Tjomlid.

Ofta vänder sig folk mot att vaccin innehåller ingredienser som aluminium och formaldehyd.

– Men allt handlar om dosen. Du får i dig mer formaldehyd av ett päron. Dessutom försvinner ämnena fort ur kroppen, de cirkulerar inte för resten av livet.

3. Too many too soon!

– Många säger att de inte är emot vaccin, men undrar varför barn ska få så många vaccin så tidigt, säger Gunnar Tjomlid.

– Men det är ju inte så att barn lever i en steril miljö tills de blir vaccinerade. Nej, de utsätts hela tiden för en massa bakterier, till exempel när de blir pussade av sina mammor.

4. Big pharma.

Läkemedelsindustrin manipulerar studier, sysslar med olovlig marknadsföring och är allmänt korrupt, lyder argumenten. Och det ligger det ju en del i, säger Gunnar Tjomlid.

– Men det kostar mer pengar att behandla sjukdomar än att förebygga dem och tar ett mässlingsutbrott i San Diego 2008 som exempel, där behandlingen kostade över 10 000 dollar per person.

Ofta förespråkas kosttillskott som ett ”naturligt” alternativ till vaccin.

– Men försäljningen av kosttillskott omsätter mycket mer än försäljning av vaccin, säger Gunnar Tjomlid.

I Norge lägger folk exempelvis 40 gånger mer på kosttillskott årligen än vad influensavaccin kostar staten, enligt Tjomlid.

5. Sjukdomen var på väg ner innan vaccinet kom!

Ett vanligt argument mot vaccin är att sjukdomar som kikhosta och difteri varit på väg att utrotas redan innan vaccinationsprogrammen infördes, tack vare antibiotika. Detta bevisas online med olika grafer – men är inte helt sant, säger Gunnar Tjomlid. Sjukdomar har nämligen naturliga fluktuationer, och de grafer som används som bevis har ofta plockat lämpliga punkter för att bevisa sin tes.

Men Gunnar Tjomlid säger att man också måste respektera föräldrar som är tveksamma till vaccin.

– De vill sina barns bästa och vill inte skada dem.

Gunnar Tjomlid har fått mejl från folk som hittills inte har vaccinerat sina barn, men som ändrat sig efter att ha läst hans blogg. Själv har han vaccinerat sig mot HPV, som kan ge livmoderhalscancer – både för att skydda sig själv mot olika former av cancer och för att förhindra att sprida en eventuell smidda vidare till sexpartner.

– Många tror att det är för sent. Men det ger effekt, även på vuxna. Många män säger att de blivit inspirerade av mig där.

ISABELLE BECKMAN

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev