onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Så mycket kostar ett antikroppstest

Publicerad: 24 juli 2020, 09:01

Kostnaden för ett antikroppstest skiljer sig åt mellan regionerna, visar Dagens Medicins sammanställning. Foto: Anna Svanberg/Bildbyrån

Från 0 till 470 kronor. Priset skiljer sig åt när allt fler regioner låter allmänheten testa om de har antikroppar mot covid-19.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion GävleborgRegion HallandRegion SkåneRegion StockholmRegion UppsalaVästra GötalandsregionenRegion Sörmland

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


I många regioner kan än så länge endast hälso- och sjukvårdspersonal testa om de har antikroppar. Fler och fler regioner har dock börjat att skala upp verksamheten och erbjuder även allmänheten antikroppstester. Då är rekommendationen från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att testet ska kosta 200 kronor.

Några som redan följer den rekommendationen är Region Örebro och Region Uppsala. Det kommer även Skåne, Halland och Gävleborg att göra när antikroppsprovtagningen drar igång för allmänheten. I Västra Götalandsregionen blir priset för ett antikropstest 160 kronor när provtagningen startar i höst.

I Region Sörmland, som drabbats hårt av covid-19, kostar ett antikroppstest i dag 470 kronor. Att avgiften är mer än dubbelt så hög som SKR:s rekommendation beror på att regionstyrelsen fattade beslut om pris innan rekommendationen fanns.

– I höst kommer priset för antikroppstest att justeras enligt de nationella riktlinjerna, säger kommunikationsdirektör Maria Karlsson.

Region Stockholm är i skrivande stund enda regionen där det är gratis för alla att testa sig för antikroppar. Enligt regionen täcker den statliga ersättningen på 750 kronor per prov kostnaderna.

– Vid avgiftsfrihet minskas också den administrativa handläggningen för uttagande av avgift. Provtagningens resultat kan också komma, i enlighet med statens överenskommelse med SKR, att nyttjas för att kartlägga smittspridningen i landet och därmed utgöra kunskapsgrund för beslut avseende åtgärder för att hantera utbrottet, säger Anna Ingmanson, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Hittills har 223 000 antikroppstester gjorts i Stockholm sedan provtagningen öppnade för allmänheten i mitten på juni. Av testerna har 16,7 procent visat positivt, enligt Karolinska Universitetslaboratoriet som samordnar testningen i Region Stockholm.

När det gäller den statliga ersättningen får alltså alla regioner 750 kronor för varje prov. Summan kan dock aldrig överstiga 950 kronor. Det vill säga tar en region mer än de rekommenderad 200 kronorna i så kallad egenavgift görs en avräkning av den totala intäkten mot den statliga ersättningen.

Relaterat material

Skåne räknar med 50 000 provtagningar per månad

Stockholm fortsätter med gratis antikroppstest

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev