Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Så snabbt sprider sig en kontorsepidemi

Publicerad: 6 oktober 2014, 13:05

Forskare har spårat vanliga virus väg från ett dörrhandtag och vidare in i kontorsdjungeln.


Aaattjo!

Virus sätter sig på entrédörren till kontoret.

De anställda kommer till jobbet och före eftermiddagskaffet hittas viruset sedan på kaffekannan, knapparna på mikrovågsugnen, dörren till kylskåpet i lunchrummet, toaletter, tangentbord, telefoner och händer.

Forskare vid det amerikanska lärosätet University of Arizona har genomfört ett experiment för att se hur ett vanligt virus tar sig från ett handtag och vidare in i kontorslandskapet. Viruset i experimentet var inte av den typen som infekterar människor men beter sig som vanliga mag- och förkylningsvirus, skriver tidningen Chef.

Och resultatet?

Efter fyra timmar återfanns viruset på 50 procent av de mest vidrörda ytorna och på 39 procent av de 80 anställda. Enligt forskarna blir ungefär 30 procent av dem som har ett liknande virus på sig sedan sjuka.

Studien är delfinansierad av företaget Kimberly-Clark som både säljer pappersnäsdukar och påpassligt nog också alkogel, skriver tidningen. En annan del av studien visar nämligen att om de anställda använde sig av alkogel så minskande andelen smittbärare till 11 procent.

Enligt Chef är studien nu inlämnad för granskning och eventuell publicering i medicinska tidskrifter.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev