Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sahlgrenska öppnar container-akut

Publicerad: 13 mars 2020, 11:45

Genom att triagera patienterna i containrar utanför akuten hoppas Sahlgrenska kunna undvika smittspridning inne i sjukhuset.

Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

Patienter som uppsöker Sahlgrenska universitetssjukhusets akutmottagningar kommer att tas emot i containrar.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetSahlgrenska universitetssjukhuset

– Vi flyttar ut triagen utanför sjukhuset för undvika smittspridning, säger Per-Olof Hansson, chefläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Under torsdagen meddelade sjukhuset att patienter som söker vård vid akutmottagningarna kommer att tas emot i containrar för en första bedömning. Detta för att undvika smittspridning av det nya coronaviruset.

– På så vis kan vi styra över de misstänkta fallen för isolering på vissa avdelningar och enheter inne på sjukhuset, säger Per-Olof Hansson.

Provtagning kommer endast att ske på de patienter som uppvisar tillräckligt allvarliga luftvägluftvägssymptom för att läggas in.

– Bedömningen görs i tälten. De som har allvarliga luftvägsymptom tas om hand, hålls isolerade och tas prover på, säger Per-Olof Hansson.

Sjukhuset har upprättat separata karantänavdelningar dit patienter med allvarliga luftvägsymptom kan styras över.

I dagsläget vårdas fem patienter för luftvägsinfektionen covid-19 vid Sahlgrenska. Enligt Per-Olof Hansson har ingen ur personalen blivit smittad.
Hur länge containrarna kommer att finnas utanför mottagningarna är oklart. Men enligt Per-Olof Hansson kommer de att finnas där de närmaste veckorna.

– Det händer ju saker hela tiden nu, men beslutet är att de ska vara där till dess det händer något annat, säger han.

Enligt Per-Olof Hansson har sjukhuset i dagsläget god kapacitet för att vårda fler smittade och har också god tillgång till skyddsutrustning.

– Vi har inte haft några problem med att det skulle saknas skyddsutrustning, säger Per-Olof Hansson.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev