söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sårcentrum vinner Guldskalpellen

Publicerad: 11 maj 2017, 10:00

Anna Davnert, Landstinget Blekinge, Rut Öien, Landstinget Blekinge, och Mats Berggren, Landstinget Blekinge, tog emot Guldskalpellen 2017. Foto: Pax Engström

Årets förnyare inom sjukvården är Sårcentrum i Blekinge, där forskning och behandling av patienter med svårläkta sår möts. Sårcentrum står också bakom det nationella kvalitetsregistret Rikssår som har minskat antibiotikaanvändningen.


Dagens Medicins utmärkelse Guldskalpellen lyfter i år fram den lite undanskymda sårvården.

– Det känns helt fantastiskt! Det är som att vi har fått ett stort, stort erkännande genom Guldskalpellen. Det här är en vinst både för patienter med svårläkta sår och alla som kämpar för att förbättra sårläkningen i Sverige. Det har varit ett mycket eftersatt område, säger Rut Öien, distriktsläkare, docent i allmänmedicin och medicinskt ansvarig för Sårcentrum.

Rut Öien har hållit på med sårforskning sedan 1987 och var med och när det primärvårdsbaserade Sårcentrum startade 2003. Hon anar en statushöjning i takt med att landstingen inser att de kan spara pengar på strukturerad sårvård som minskar behandlingstiden. I Blekinges fall handlar det om sju miljoner kronor per år.

– När man uppmärksammar att det är stora kostnader och många patienter som lider under många år utan rätt behandling så lyfts det upp agendan. Man börjar se att man måste samarbete för att det ska bli något. I vår styrgrupp har vi bland annat geriatriker, kärlskirurger och dermatologer, säger Rut Öien.

Så här lyder juryns i vinnarmotivering: ”Sårcentrum Blekinge och Rikssår har visat att ett smart lärsystem, med kvalitetsregister i botten, kan minska lidande, onödiga kostnader och antibiotikaanvändning i en utsatt patientgrupp som få vill ta ansvar för. Genom att göra rätt från början, underlätta teamarbete och ständigt vidareutvecklas har deras satsning nått hela vägen fram i kampen mot de svårläkta såren”.

Kvalitetsregistret Rikssår omfattar drygt 7 000 av totalt 25 000 patienter med kroniska sår, och är ett framgångsrikt vapen i kampen för minskad förskrivning av antibiotika. I registerregistreringen ingår att sätta upp en behandlingsstrategi för hur såret ska behandlas och en såransvarig sjuksköterska kopplas också till patienten. Senaste siffrorna, för 2015, visar på en nedgång från 56 procent till 26 procent, enligt Rut Öien, som vet förklaringen:

– Samma sjuksköterska följer patienten fram till sårläkningen precis som man har när det gäller till exempel diabetes och KOL. Man får en struktur i behandlingen när såransvarig följer med och kan se att man kan sätta in andra förband i stället. Patienten behöver inte rusa till doktorn och få ett recept på antibiotika, säger Rut Öien.

Guldskalpellen

Har delats ut sedan 2006 av tidningen Dagens Medicin till vårdens främsta förnyare. Priset består av äran, ett diplom och ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor. Juryn bedömer projekten utifrån åtta kriterier med betoning på nyskapande, kvalitet och samarbete.

DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev