Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Silver kan framkalla antibiotikaresistens

Publicerad: 4 maj 2015, 12:19

Foto: Thinkstock

Silver som bakteriedödare kan leda till att bakterier blir resistenta mot antibiotika, enligt en avhandling från Uppsala universitet.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Silver förekommer i bland annat hygienprodukter, kläder och skor men även sårförband och medicintekniska produkter inom sjukvården, för att ta kål på bakterier. Dessutom har så kallat kolloidalt silver blivit mycket uppmärksammat som kosttillskott.

I en ny avhandling undersöktes förekomsten av silverresistens i ett antal bakteriepopulationer från människor, djur och olika miljöer. Susanne Sütterlin och hennes forskarkollegor såg att silver saknade effekt mot flera viktiga sårbakterier. Tarmbakterier dödades av silver men några av dem hade gener som kunde göra dem silverresistenta. Det visade bakterieisolat insamlade från patienter med blodförgiftning under en 20-årsperiod.

– Det mest oroväckande fyndet var emellertid att silver verkade kunna framkalla resistens även mot antibiotika, säger Susanne Sütterlin, specialistläkare i klinisk mikrobiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Forskargruppen har bland annat tittat på bakterier isolerade från människor som bor i Sverige jämfört med kinesiska barn. Silverresistensgenerna fanns framför allt i bakterier från svenskar, vilket gör att forskarna tror att resistensen har koppling till svensk eller västerländsk livsstil, med en överdriven rädsla för infektioner och stor tilltro till nya teknologier.

– Att undvika produkter med silvertillsatser kan vara en första åtgärd för att förhindra uppkomst och spridning av antibiotikaresistenta bakterier, och därmed öka chansen att vi kan bevara fungerande läkemedel för våra barnbarn, säger Susanne Sütterlin i pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev