Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sista chansen nominera till Athenapriset

Publicerad: 25 juni 2018, 10:54

Näringsminister Mikael Damberg (längst till höger) delade ut Athenapriset 2017 till forskarna bakom projektet sms-livräddare. Från vänster: Owe Svensson, Patrik Blomquist, David Fredman, Annette Alkebo, Mattias Ringh.

Foto: Anna Svanberg, Bildbyrån.

Nu är sista chansen att nominera kandidater för Sveriges största pris inom klinisk forskning.


Till och med den 6 juli kan pristagare nomineras till Athenapriset, ett pris som arrangeras av Dagens Medicin och Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Priset instiftades för elva år sedan för att lyfta fram behovet av klinisk forskning i samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Pristagaren får ett forskningsstipendium på 150 000 kronor.

Förra årets vinnare var teamet bakom sms-livräddare, en tjänst som via mobilen slår larm till frivilliga hjärtlungräddare i närheten då en person drabbats av hjärtstopp.

Enligt en studie i New England Journal of Medicine ökade andelen tidigt utförd hjärtlungräddning med 30 procent i de fall där sms skickades till frivilliga sms-livräddare. Förra året hade 35 000 personer i Sverige laddat ner den prisade appen.

Vem som blir årets pristagare är ännu alltså öppet. De som kan belönas är projekt som utvecklar och förbättrar diagnostik, behandling eller prevention, nya metoder eller tekniker som utvecklar sjukvården, eller tjänster som kan ge ökad tillgänglighet och patientdelaktighet.

Athenapriset stöttas av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, Vetenskapsrådet, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, och branschorganisationerna Swedish Medtech, Sweden Bio och LIF.

Relaterat material

Prisad app har skapat  38 000 livräddare

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev