Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Självkritisk Ohly vill ta bort informationsplikten vid hiv

Publicerad: 31 juli 2009, 12:17

Självkritisk Ohly vill ta bort informationsplikten vid hiv

Foto: Lars Ohly.

Avskaffa informationsplikten och begränsa möjligheterna att tvångsisolera hiv-smittade. Det föreslår vänsterpartiets partiledare Lars Ohly.


Som Dagens Medicin rapporterade i går, torsdag, har oppositionspartierna i riksdagen tagit fram ett gemensamt fempunktsprogram mot hiv-spridning. Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly vill gå längre än det förslaget.

Han förespråkar en total kursändring jämfört med den nuvarande smittskyddslagstiftningen.

– Vi hade fel när smittskyddslagen infördes. Det är viktigt att vara tydlig med det, sade han när han presenterade den nya linjen på festivalen Pride i Stockholm.

Lars Ohly anser att den nuvarande lagen förstärker fördomarna mot hiv-smittade och gör att många inte vågar vara öppna med sin sjukdom. På det sättet kan den motverka sitt syfte och bidra till att sjukdomen får ökad spridning i samhället.

För att förändra attityderna vill han ta bort bestämmelserna om att hiv-smittade måste informera sexpartners om sin sjukdom. Att lägga hela ansvaret på den som är sjuk är inte rimligt, enligt Lars Ohly. Dessutom anser han att flera av dem som har dömts för att ha spridit smittan har fått orimligt långa fängelsestraff.

Vänsterpartiets ordförande vill även införa en bortre tidsgräns för hur länge personer som sprider hiv medvetet får tvångsisoleras.

Relaterat material

Information och sprutbyten ska stoppa hiv-spridning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev