Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Självvaccinering mot influensa verkar säkert

Publicerad: 7 augusti 2017, 07:50

Att vaccinera sig själv mot influensa med plåster med mikronålar verkar i framtiden kunna bli en möjlighet, och säkerheten tycks vara god med plåstren, enligt en randomiserad fas 1-studie i Lancet.


I den aktuella, randomiserade studien ingick 100 personer som lottades till fyra grupper. I tre av grupperna utfördes vaccineringen av sjukvårdspersonal. Då fick försökspersonerna vaccinering med mikronålsplåster eller intramuskulär injektion, alternativt mikronålsplåster med placebo. I den fjärde gruppen fick patienterna själv vaccinera sig med mikronålsplåster.

I studien gavs det inaktiverade influensavaccinet Fluvirin som endos och det som primärt studerades var förekomsten av biverkningar.

Enligt resultatet uppstod inga allvarliga biverkningar inom det förbestämda tidsintervallet på sex månader efter vaccinationen. De vanligaste biverkningarna med mikronålsplåstret var ömhet, hudrodnad och klåda, jämfört med smärta och ömhet i gruppen som fick intramuskulär injektion.

Enligt resultatet tycks även immunsvaret efter vaccination med plåster vara i nivå med intramuskulär injektion. Utifrån en enkät till försökspersonerna så föredrog även merparten vaccinering med plåster.

Att själv kunna utföra vaccinationen samt att plåstret har en hållbarhet på minst ett år vid 40 grader är fördelar som forskarna bakom studien hoppas ska göra att fler väljer att vaccinera sig. Men först behöver vaccinet utvärderas i större kliniska studier.

Läs mer i abstract:

Nadine Rouphael med flera. The safety, immunogenicity, and acceptability of inactivated influenza vaccine delivered by microneedle patch (TIV-MNP 2015): a randomised, partly blinded, placebo-controlled, phase 1 trial. Lancet, publicerad online den 27 juni 2017. Doi: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)30575-5

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News