fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sjuksköterska har lämnat sjukhus

Publicerad: 5 januari 2015, 07:24

Den svenska sjuksköterska som i helgen flögs hem från Sierra Leone efter att hennes skyddsdräkt gått sönder har fått lämna sjukhuset. Risken för att hon smittats av ebola bedöms som liten.


Under helgen har medier rapporterat om att en svensk sjuksköterska som arbetat med att bekämpa ebola i Sierra Leone flugits hem för undersökning. Skälet är att det gick hål på hennes skyddsdräkt då hon arbetade och att det fanns en misstanke att hon kunde ha smittats av ebola.

I går, söndag, togs hon in på Skånes universitetssjukhus i Lund och efter undersökning konstaterar sjukhuset att det är låg risk för att hon har smittats. Inkubationstiden är tre veckor och sjuksköterskan ska nu själv ta tempen regelbundet och kontakta sjukhuset om hon får feber, uppger nyhetsbyrån TT.

– Hon är fullständigt frisk nu när hon kom hem. Man är inte smittsam innan man får feber, därför är det ingen mening med att ta några prover. Inget ebolaprov är positivt förrän man får symtom, säger Håkan Ringberg, ställföreträdande smittskyddsläkare, till TT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev