fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sjukvårdsministern positiv till vaccinåtgärder

Publicerad: 29 januari 2016, 13:37

Gabriel Wikström (S) bekräftar att den globala vaccinbristen är allvarlig. Samtidigt ser han positivt på de nationella åtgärder som tagits för att säkra tillgången i svensk hälso- och sjukvård.


I början av året fick sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) frågan hur han och regeringen planerar att hantera vaccinbristen. Interpellationen var skriven av riksdagsledamoten Sotiris Delis (M). I sitt svar lyfter Gabriel Wikström vikten att upprätthålla vaccinationsprogrammet och menar att berörda myndigheter är beredd att ta sitt ansvar.

”Sveriges kommuner och landsting, SKL, bedriver sedan hösten 2015 ett samarbete med berörda myndigheter i syfte att säkra vaccinationstillgången på så väl kort sikt som lång sikt, säger han i sitt svar”, skriver han.

På uppdrag av regeringen har Läkemedelsverket också kartlagt restnoteringar av läkemedel och analyserat vad de beror på och hur information kan göras tillgänglig för att underlätta hanteringen vid bristsituationer. Rapporten som lämnades in i maj förra året ska vara besvarad den 15 april, enligt Gabriel Wikström.

”Min bedömning är att den nuvarande ansvarsfördelningen mellan aktörerna inom området är tydlig. Jag ser positivt på de åtgärder som vidtagits och som samordnats av SKL med stöd av berörda myndigheter”, skriver han i sitt svar på interpellationen om vaccinationsprogrammet.

Men han poängterar också att vaccinbristen inte är ett enskilt svenskt problem utan beror på komplexa samband på den globala läkemedelsmarknaden.

”Frågan är föremål för diskussioner på såväl EU-nivå som global nivå”, konstaterar Gabriel Wikström i svaret.

Relaterat material

Åtgärder för vaccinbrist

Regeringen uppmanas agera på vaccinbrist

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev