Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sjukvårdspersonal från hela landet har bekämpat ebola

Publicerad: 12 januari 2015, 07:12

Läkare Utan Gränsers team på ebolakliniken i Kailahun, Sierra Leone.

Foto: P.K. Lee/ Läkare utan gränser

Drygt 30 läkare och sjuksköterskor från hela Sverige har hittills varit tjänstlediga från sina jobb för att bekämpa ebolaepidemin i Västafrika.


När larmet om ebolaepidemin ljöd starkt på senhösten i fjol öppnade landstingen för sjukvårdspersonal att snabbt få ledigt för att resa till Västafrika som hjälparbetare.

För att hålla koll på varifrån de åkte rapporterade landstingen in hur många som fått tjänstledigt till Sverige Kommuner och Landsting, SKL,

– Vi ville se varifrån kompetensen togs, så att denna inte dränerades, i händelse av att det skulle bli många som åkte iväg, säger Agneta Andersson, handläggare på SKL.

Stockholms läns landsting har haft flest läkare och sjuksköterskor i Västafrika under vintern, mellan fem och tio, enligt SKL. Från övriga landsting har det handlat om enstaka personer.

Totalt ska omkring 30 läkare och sjuksköterskor som annars arbetar runt om i landstingen varit på uppdrag i ebolasmittade områden. SKL vill inte berätta exakt hur många som rest från varje landsting eller vilka professioner dessa har.

– De flesta åkte veckorna 44–45 och kom hem igen veckorna före jul. Hur många som är nere just nu har vi inte någon uppfattning om, det beror på hur snabbt landstingen rapporterar till oss, säger Agneta Andersson.

Vilken organisation sjukvårdspersonalen arbetat för vet inte SKL.

Genom Läkare utan gränser har Sverige skickat sju läkare och tolv sjuksköterskor till Västafrika sedan i mars i fjol.

– Vi har åtta hjälparbetare där nu och fyra är på väg. Till Västafrika skickar vi bara personal som varit ute under svåra förhållanden tidigare, berättar Sonia Leister, pressekreterare på Läkare utan gränser i Sverige.

Organisationen tycker att gensvaret och uppslutningen från svensk sjukvård har varit bra.

Även genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har svensk sjukvårdspersonal deltagit i ebolabekämpningen. Insatsen är en av myndighetens största.

I dag är runt 35 personer från MSB på plats i Liberia och Sierra Leone varav 6 läkare och 7 sjuksköterskor.

MSB ser fortfarande ett intresse hos personal som vill delta.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev