Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Skärpt hygien kan ha minskat tarmbakterier

Publicerad: 14 oktober 2014, 09:05

Antalet rapporterade fall av den besvärliga tarmbakterien Clostridium difficile har minskat, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.


De 26 laboratorier i landet som diagnosticerar Clostridium difficile deltar i ett frivilligt övervakningssystem som gör det möjligt för Folkhälsomyndigheten att följa spridningen av bakterien.

Statistiken därifrån är tydlig: 2012 registrerades 8 104 fall och 2013 var motsvarande siffra 7 814. Statistiken visar också på Sveriges särställning vad det gäller Clostridium difficile då antalet fall internationellt sett har ökat de senaste tio åren medan de sedan 2011 har minskat i Sverige.

Vad minskningen beror på är däremot inte lika säkert.  Åtgärder i form av skärpta hygienrutiner i sjukvården och minskad förskrivning av antibiotika kan vara orsaker till detta , skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Rapporten från Folkhälsomyndigheten visar även på regionala skillnader i både antalet diagnosticerade fall och förekomsten av olika bakteriestammar. Läs den i sin helhet här.

Relaterat material

Nerfryst avföring kan hjälpa mot klostridiumdiarré

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev