Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Skeptiska läkare förbjuds att prata om massvaccinering

Publicerad: 23 oktober 2009, 09:04

Chefer inom primärvården i Norrbotten tillåts inte att uttala sig negativt om massvaccineringen mot svininfluensan.


För drygt två veckor sedan skrev Meta Wiborgh, chef för Bergnäsets vårdcentral i Luleå, och Björn Olsson, distriktsläkare vid Örnäsets vårdcentral i Luleå och krönikör i Dagens Medicin, under en debattartikel i Svenska Dagbladet. Där riktade de kritik mot att hela Sveriges befolkning ska erbjudas vaccin mot den nya influensan, A(H1N1).

Utspelet retade upp primärvårdsledningen i Norrbotten, som menade att läkarna kan göra patienterna osäkra om de uttalar sig negativt om de nationella rekommendationerna.

– Hur skulle det se ut om de 32 cheferna för vårdcentralerna går ut och säger sin mening, säger Bo Westerlund, divisionschef för primärvården i Norrbottens läns landsting, till tidningen Dagens Samhälle.

Efter flera veckors öppen konflikt i de lokala medierna har parterna nu nått en överenskommelse. Meta Wiborgh och Björn Olsson tillåts svara sanningsenligt på frågan om de tänker vaccinera sig själva. Däremot får de inte uttrycka någon kritik mot själva vaccinationskampanjen om en patient frågar.

– Jag hänvisar till den officiella information som finns och säger att det är ett ställningstagande du måste göra själv, säger Meta Wiborgh till Dagens Samhälle.

Relaterat material

Vaccinmotståndare i vården riskerar att bli omplacerade

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev