Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Skillnad på smittspårning i regionerna

Publicerad: 27 april 2021, 08:48

Vara sju regioner ringer alla covidsmittade per telefon, det effektivaste sättet att smittspåra.

Foto: Getty Images

Smittspårning av covid-19 bör göras per telefon för att vara effektiv, enligt EU:s smittskyddsenhet. Men i Sverige får många bara skriftlig information och ett webbformulär.


Ämnen i artikeln:

I korthetCovid-19

Av Sveriges 21 regioner, säger endast sju att de kontaktar alla via telefon, visar en enkät som Sveriges Radio Ekot har skickat ut. Hur stor andel av de smittade som telefonkontaktas i övriga regioner varierar stort.

I Stockholm fick endast 20 procent av de smittade för två veckor sedan ett samtal medan motsvarande siffra i region Uppsala var 90 procent.

Flera smittspårningsenheter uppger för Ekot att telefonsamtal är det bästa men att den höga smittspridningen gör det omöjligt att ringa alla nu. Många smittade får bara fylla i ett webbformulär.

Folkhälsomyndigheten har valt att inte rekommendera något särskilt tillvägagångssätt för smittspårningen i regionerna. Enligt enhetschef Anneli Carlander är det dels för att man ser en risk att det skulle sakta ner smittspårningen och även för att man tror att skriftlig information är tillräcklig.

Vi bedömer att det räcker med skriftlig information, säger Anneli Carlander till Ekot.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

I korthetCovid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev