Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

SKL-chef vill omförhandla avtalet om influensavaccin

Publicerad: 14 oktober 2009, 06:48

Sverige riskerar att få miljontals doser influensavaccin över. Nu kommer krav på att avtalet med tillverkaren ska omförhandlas.


Sverige har beställt 18 miljoner doser influensavaccin för 1,3 miljarder kronor. Nu flaggar Läkemedelsverket för att en dos kan vara tillräckligt för stora delar av befolkningen. Det innebär att vaccin för flera hundra miljoner kronor kan ha köpts in i onödan.

Därför vill Göran Stiernstedt, chef över avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, riva upp överenskommelsen med vaccintillverkaren Glaxo Smithkline.

– Jag har inte alla klausuler i avtalet klart för mig och vi har definitivt förbundit oss att köpa 18 miljoner, men jag förutsätter att vi kan omförhandla med företaget eftersom förutsättningarna ju har ändrats. Produkten som levererats är annorlunda än den som utlovades när avtalet slöts, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.

En annan möjlig lösning på problemet är att Sverige säljer överblivet vaccin till andra länder. Det uppger folkhälsominister Maria Larsson (kd) för TT.

Relaterat material

Miljontals doser av vaccinet mot influensa kan bli över

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev