Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

SKL vill ha pengar från staten

Publicerad: 15 juli 2009, 11:15

Kostnaden för vaccination mot svininfluensan i höst beräknas landa på mellan 2 och 3 miljarder kronor. Landstingen vill ha hjälp med finansieringen. (Ny version 16.23)


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Den massvaccinering som planeras efter sommaren väntas dyr. Själva vaccinet kostar cirka 1,3 miljarder kronor. Därtill kommer utlägg för material, förvaring, transport och personaltid.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, anser att staten ska vara med och betala.

– De samhällsekonomiska vinsterna för vaccineringen ligger ofta på andra sektorer än landstingen, till exempel i minskad sjukfrånvaro hos företag och därmed minskade sjukförsäkringsutgifter. I detta sammanhang och med tanke på den speciella situation som vaccineringen medför tycker vi att det vore rimligt att staten står för åtminstone del av kostnaden, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL, i ett pressmeddelande.

Samtal mellan SKL och Socialdepartementet ska inledas för att finansieringen ska kunna lösas, uppger SKL. De första beskeden från departementet tyder däremot på att landstingen får klara sig på egen hand. Niclas Thorselius, pressekreterare hos folkhälsominister Maria Larsson (kd), anser att staten redan har bidragit genom att betala för uppgörelsen med vaccintillverkaren Glaxo Smithkline.

– Avtalet har kostat staten en del pengar. I dagsläget blir det inget mer, säger han till TT.

Frågan om eventuella patientavgifter vid vaccinering ska diskuteras efter sommaren.

– Det finns en möjlighet att ta ut en avgift från patienterna för att vaccinera. Varje landsting bestämmer själv om eventuell avgift. På SKL tycker vi att det är viktigt att landstingen hanterar det på samma sätt. Vi räknar därför med att kunna gå ut med en rekommendation i mitten av september som vi hoppas att alla landsting och regioner vill följa, säger Göran Stiernstedt.

Relaterat material

Socialstyrelsen utlovar snabba vaccinationer

Den nya pandemin

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev