Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Skört läge” i Skåne trots nedgång

Publicerad: 19 maj 2021, 08:40

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, säger att läget fortfarande är skört.

Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet covidpatienter har minskat rejält inom den skånska intensivvården den senaste veckan och smittspridningen avtar. Men smittskyddsläkare Eva Melander understryker att läget är skört.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19IntensivvårdRegion SkåneI korthet

Antalet fall har minskat successivt sedan den 8 maj.

– Nu är vi nere på den lägsta siffran sedan i början på mars, säger smittskyddsläkare Eva Melander vid en regionens pressträff.

Under perioden 7 till 14 maj intensivvårdades varje dag 32–35 covidpatienter i Skåne, men trycket på iva har nu avtagit. Under tisdagen vårdades 18 på iva och totalt 119 på vårdavdelning.

Skåne har runt 500 konstaterade covidfall per dag och totalt har 1 723 har avlidit smittade med covid-19, enligt siffror från tisdagen.

– Vi är försiktigt positiva men vi har fortfarande 500 skåningar varje dag som får diagnosen covid, säger Eva Melander, som vädjar till alla att hålla ut och fortsatt följa restriktionerna.

Detta gäller både dem som är vaccinerade och dem som inte är det, understryker hon.

När fas fyra av vaccinationerna startades i regionen uppstod bokningskaos och regiondirektör Alf Jönsson säger att han förstår att många blivit frustrerade och irriterade. Men fler vaccindoser är i sikte, framhåller han:

– I nästa vecka kommer vi att ha ytterligare 20 000 doser för åldersgruppen 50–59 år, säger Alf Jönsson.

Johan Nilsson/ TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev