Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

SKR: Vaccindoser behöver inte slängas

Publicerad: 16 mars 2021, 11:39

Emma Spak vid en tidigare pressträff.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Beslutet om att pausa Astra Zenecas vaccin påverkar vaccinationstakten. Men i det stora hela kommer doser inte att behöva slängas.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinSKRAstra ZenecaRegion Jönköpings länRegion NorrbottenFolkhälsomyndigheten

Under hela mars står Astra Zeneca för ungefär en fjärdedel av alla levererade doser till Sverige, berättar Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Regionerna som utför vaccinationerna behöver därför nu ställa om sin planering, och färre sprutstick kommer att ges.

– Det finns nu ingen kompensation från de andra vaccinen, säger hon.

Annan spelplan

Det tillfälliga stoppet kastar om spelplanen, men myndigheterna har jobbat snabbt enligt SKR.

– Regionerna behöver så snabba besked som möjligt och vi är ofta kritiska när bolagen kommer med väldigt sena besked. Men här handlar det om att man har gjort ett snabbt arbete inom myndigheterna för att vi av försiktighetsskäl ska göra en paus. Det här beskedet visar att säkerhetssystemet kring vaccinen fungerar.

I till exempel Region Jönköping blir 4 500 vaccinationer avbokade i veckan till följd av pausen. I Region Norrbotten innebär Astrapausen inledningsvis att 3 800 personer måste få ett annat vaccin. De får nu vänta – oklart hur länge.

– Just nu påverkas vårt arbete ganska mycket, eftersom vi måste bromsa och kontakta personer. Vi avvaktar beslutet på torsdag, kopplat till Astra-vaccinet. Blir pausen bara tillfällig blir det inte så stor påverkan i det längre perspektivet, säger Pia Näsvall, chefsläkare och vaccinationssamordnare i Norrbotten.

För tidigt

Än så länge är det, enligt SKR, oklart hur Folkhälsomyndighetens beslut om att tillfälligt trycka på pausknappen påverkar det så kallade ”midsommarmålet”, att alla vuxna som vill ska vara vaccinerade till halvårsskiftet.

– Det är för tidigt att säga vad effekterna blir framåt, säger Emma Spak.

Regionerna som redan är i gång med vaccinationerna med Astravaccinet kommer lyckligtvis inte behöva slänga doser i någon större omfattning. Endast doser som hunnit öppnas på tisdagsmorgonen, berättar sjukvårdschefen.

– En oöppnad injektionsflaska kan förvaras sex månader i kylskåp så även de doser som redan gått ut till vaccinerande enhet kan sparas. Jag ser inte att man kommer att behöva kassera något, säger Emma Spak.

Erik Nilsson/TT
Anna Lena Wallström/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev