Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

SKR vill att fler ska få vaccin utan avgift

Publicerad: 24 maj 2022, 12:32

Foto: Adam Wrafter

Regionerna ska inte längre ta betalt för vissa vacciner till vuxna. Det anser styrelsen för Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.


Ämnen i artikeln:

VaccinMässlingSKRToppnyheter

Den rekommendation som styrelsen beslutat om innebär att vaccin för mässling, röda hund, difteri, stelkramp, polio och kikhosta ska kunna vara avgiftsfritt även för vuxna efter en medicinsk bedömning om otillräckligt skydd. Rekommendationen omfattar även asylsökande och skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet.

”Vaccin är ett viktigt verktyg i kampen mot utbrott av smittsamma sjukdomar. En effektiv vaccinering kan minska lidandet och rädda liv. Vi rekommenderar därför nu regionerna att erbjuda kostnadsfria vaccinationer mot mässling, röda hund, stelkramp, difteri , polio och kikhosta så att ingen oavsett ålder eller av ekonomiska skäl avstår från att vaccinera sig”, säger Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation i ett pressmeddelande.

Läs också: WHO: Inte akut att vaccinera mot apkoppor 

För barn är vaccinationerna redan avgiftsfria inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet. 

SKR:s styrelse anser också att avgiftsfrihet skulle minska administrationen i regionerna och att vaccinationstäckningen riskerar att bli lägre om det kostar pengar. 

”De erfarenheter som finns visar att när regionerna började införa avgiftsfrihet för vaccination mot den vanliga influensan ökade på samma gång benägenheten hos olika riskgrupper att vaccinera sig”, står det i beslutet.

Regionerna är fria att besluta om de ska följa rekommendationen eller inte. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev