Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Skyddsnivån mot fågelinfluensa höjs

Publicerad: 18 november 2014, 14:51

På grund av den nya fågelinfluensan höjer Jordbruksverket skyddsnivån i Sverige. Det innebär bland annat att tamfåglar måste vara inomhus.


Den nya fågelinfluensan H5N8 upptäcktes i lördags vid en hönsgård i Nederländerna. Influensan ska tidigare i år ha härjat i Kina, Japan och Sydkorea, och för två veckor sedan drabbades en kalkonfarm i Tyskland. Det är även sannolikt att H5N8 har påträffats i England, skriver TT.

Fågelinfluensan ska hittills inte ha påträffats i Sverige, men skyddsnivån höjs som en förebyggande åtgärd. Höjningen innebär att tamfåglar antingen ska hållas inomhus eller på ett inhägnat område där de kan få foder och vatten under ett tak. Syftet är att skydda fåglarna från att kunna smittas av vildfåglar, utifall att vildfåglar sprider viruset.

– Utifrån läget i Europa, där det inte går att finna någon känd smittkälla ännu gör vi det här. Det går inte att utesluta att det är vilda fåglar. De uppträder inte alltid förutsägbart så det här är en ren försiktighetsåtgärd, säger Katharina Gielen, ställföreträdande avdelningschef på Jordbruksverket, till TT.

Det har ännu inte inträffat några kända fall av människor som smittats, och risken för att viruset skulle utgöra en fara för människor uppges vara mycket liten.

– Om man har otur och drabbas av virus av det här slaget ligger man illa till, men de sprids inte till människor annat än i undantagsfall, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, till TT.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev