Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Slarv med handskar bakom farlig vård

Publicerad: 12 juni 2018, 09:14

Många av de anställda bytte inte handskar mellan olika arbetsmoment.

Foto: Thinkstock

Undermålig användning av handskar och munskydd pekas ut som vanliga missar bland vårdanställda, enligt en ny amerikansk observationsstudie.


Ämnen i artikeln:

MRSAInfluensa

Vårdrelaterade infektioner är en vanlig vårdskada på svenska sjukhus och drabbar uppemot 9 procent av patienterna i slutenvården, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Forskare bakom studien ville få en bättre bild av vilka hygienmissar som görs av vårdanställda i USA. Tränade observatörer samlade in data från två sjukhus i Michigan och Utah under nio månader.

Hygienrutinerna bröts på flera sätt, enligt resultaten. Det handlade främst om slarv med skyddskläder, såsom handskar och munskydd. En vanlig förklaring från personalen var att man inte hade planerat att gå in i en sal och interagera med patienten.

Många av de anställda bytte inte heller handskar efter att de exempelvis tagit upp saker från rockfickan, eller efter att de loggat in på sin dator.

De här missarna kan orsaka självkontaminering och smittspridning av bland annat antibiotikaresistenta bakterier, skriver forskarna. De påpekar att slarvet många gånger bottnade i bristfällig planering och de efterlyser bättre strategier för att garantera patientsäkerheten.

Data samlades in under 2016. Sammantaget gjordes fler än 300 observationer och det skedde bland annat i operationssalar, på intensivvårdsavdelningar och akutmottagningar. Vårdpersonalen visste att det fanns hygienobservatörer på sjukhusen och det är en svaghet med resultaten, skriver forskarna. Fynden har publicerats i tidskriften Jama Internal Medicine.

Läs mer i abstract:

Sarah Krein med flera. Identification and Characterization of Failures in Infectious Agent Transmission Precaution Practices in Hospitals A Qualitative Study. Jama Internal Medicine, publicerad online den 11 juni 2018. DOI: 0.1001/jamainternmed.2018.1898

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

MRSAInfluensa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev