tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

SLL anmäler vaccinskeptisk barnmorska till Ivo

Publicerad: 18 maj 2017, 13:20

Foto: Thinkstock

Chefläkare Johan Bratt kallar barnmorskans felaktiga råd om vaccin till nyblivna föräldrar för desinformation.


JK


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om den barnavårdscentral på Södermalm i Stockholm där föräldrar fått felaktiga råd om vaccin. Enligt Dagens Nyheter ska en barnmorska liknat valet att vaccinera eller inte vaccinera sitt barn vid att välja mellan ”pest eller kolera”.
Barnmorskan ska enligt tidningen också ha tonat ned riskerna med kikhosta och sagt att mässling var positivt för den personliga utvecklingen. Avslöjandet har fått Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting, att reagera starkt varför barnmorskan nu anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Enligt Dagens Nyheter skriver han följande i anmälan:

”Som chefläkare reagerar jag på denna typ av desinformation, vilken är både vilseledande och färgad av personliga åsikter. Av den anledningen inlämnas denna Ivo-anmälan.”

Barnavårdscentralen är sedan tidigare föremål för landstingets granskning då det bland annat har framkommit att andelen vaccinerade barn inskrivna på barnavårdscentralen är ovanligt låg. Enligt tidningen framgår det i anmälan att 49 procent av alla barn födda 2016 är helt ovaccinerade.

Relaterat material

Granskning av BVC efter fel om vaccin

Spred felaktigheter om vaccin till föräldrar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev