Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

SMI kovänder om hiv-spridning

Publicerad: 22 oktober 2008, 11:35

Smittskyddsinstitutet ändrar nu uppfattning och anser inte att hiv-spridning ska legaliseras.


Bakgrunden är en artikel i det senaste numret av Dagens Medicin där Ragnar Norrby, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet, och Jan Albert, professor i smittskydd och ansvarig för hiv-sektionen på Smittskyddsinstitutet, uttalade sig om kriminaliseringen av spridningen av hiv.

I artikeln sade Jan Albert angående myndighetens inställning:

– Vi anser numera att spridning av hiv inte bör vara kriminaliserat.

Även Ragnar Norrby motsatte sig kriminaliseringen av hiv. Det var också anledningen till att myndigheten inte ville hjälpa polisen att utföra DNA-analyser i jakten på en hiv-man. I ett brev till Västerorts polismästardistrikt i Stockholm från augusti i år där Ragnar Norrby förklarar myndighetens ställningstagande skriver han: ”Bakgrunden till beslutet är att SMI anser att kriminaliseringen av HIV smittspridning försvårar ett effektivt preventionsarbete och därmed står i konflikt med Regeringens instruktion för Smittskyddsinstitutet…”

Både Ragnar Norrby och Jan Albert fick läsa sina respektive citat innan Dagens Medicins artikel publicerades. Men trots detta och trots myndighetens vägran att hjälpa polisen, ändrar de nu uppfattning – både ifråga om kriminaliseringen av hiv och huruvida myndigheten bör hjälpa polisen eller inte.

På morgonen i dag, onsdag, sade Ragnar Norrby till dn.se att han var osäker på om myndigheten kommer att utföra några hiv-analyser åt polisen. Några timmar senare meddelade han att myndigheten kommer att utföra dessa analyser, om polisen så vill.

Då hade han blivit uppringd av folkhälsominister Maria Larsson (kd). Expressen.se uppger att hon ringde Ragnar Norrby under onsdagsförmiddagen och förklarade hur lagen ser ut, det vill säga att Smittskyddsinstitutet är tvingat att hjälpa polisen.

Senare under dagen fördömde även Socialstyrelsen Smittskyddsinstitutets ståndpunkt. I ett pressmeddelande säger generaldirektören Lars-Erik Holm och Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, bland annat att medveten spridning av hiv-smitta även fortsättningsvis ska vara olaglig och att det inte är ett hinder i det förebyggande arbetet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev