tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Smittad i Stockholm bar på omikron utan koppling till utlandsresa

Publicerad: 9 december 2021, 14:29

Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Foto: Foto: Duygu Getiren/TT

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka. Hittills har 16 personer konstaterats vara smittade av omikronvarianten – ett av fallen hade inte koppling till utlandsresa.

Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenRegion Stockholm

T


Det är i Region Stockholm som ett fall utan känd resekoppling dykt upp, enligt Sara Byfors, biträdande avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Det är en indikation på att det sker en viss spridning i samhället av omikronvarianten, även i Sverige. Men deltavarianten fortsätter att dominera, säger hon på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Läs också: Nu öppnas mässhallarna för vaccinering igen 

Lägesbilden är att smittspridningen i landet ökar, men fortsatt på relativt låga nivåer i ett europeiskt perspektiv.

– Det går upp och ner i olika länder i Europa. Länder som Sverige, Frankrike och Spanien har en ökning, om än från låga nivåer, säger Byfors.

Skillnaden mellan vaccinerade och ovaccinerade när det gäller bekräftade fall är fortsatt stor, uppger hon.

– Det är en lägre incidens bland ovaccinerade än vaccinerade, men man kan se att ökningen vi ser sker i båda grupperna.

Fallen ökar ganska mycket i gruppen 0-9 år, vilket enligt Byfors beror på att den i princip är ovaccinerad.

Oroande takt

Antalet sjukhuspatienter med covid-19 har ökat den senaste veckan, enligt Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen. Enligt den senaste noteringen är 350 personer inneliggande på vanlig vårdavdelning nu i veckan, vilket är en ökning på 64 personer från veckan dessförinnan.

Det är en ganska snabb ökning, säger Nilsson Carlsson.

56 personer vårdas på intensivvårdsavdelning, vilket är en ökning med 13 personer jämfört med förra veckan.

– Även om nivån är någorlunda är ökningstakten oroande. Det är viktigt med smittskyddsåtgärder för att få ner belastningen på vården och dämpa den senaste veckans negativa utveckling, säger hon.

Folkhälsomyndigheten ser ingen uppgång i antalet avlidna personer i covid-19 i Sverige. Det är fortsatt låga nivåer, ungefär 30-40 dödsfall per vecka med covid-19, säger Byfors.

Det är fler vaccinerade än ovaccinerade som avlider, det har att göra med att åldern är den största riskfaktorn för allvarlig sjukdom.

”God kapacitet”

Just nu får ungefär 400 000 personer i veckan en dos vaccin mot covid-19 totalt i regionerna. De senaste veckorna har vaccinationstakten ökat.  

Den beskrivs vara god, i synnerhet när nu större mottagningar öppnas och mer personal kallas in, enligt Emma Spak, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner.

Regionerna kommer under de kommande månaderna att ha en vaccinationskapacitet på åtminstone 450 000 doser per vecka, säger hon.

– Det bedömer vi kommer att täcka behoven för att vaccinera med dos tre och medge fortsatt arbete med första och andra dos för personer som är 12 år och äldre. Vi har en god kapacitet för att vaccinera framåt, uppger Emma Spak.

Läs även: Felaktiga vaccinbokningar skapar hårt tryck i Kronoberg 

 

1,5 miljoner svenskar fått tredje dosen

Totalt har 15 185 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige, enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten.

7 241 442 personer (tolv år och äldre) har fått två vaccindoser mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 80,1 procent av befolkningen i åldersgruppen tolv år och äldre.

Dessutom har 1 565 691 personer över 18 år fått en tredje dos, vilket motsvarar 18,9 procent.

Från och med vecka 48 redovisar Folkhälsomyndigheten vaccinationstäckningen bland personer som är tolv år och äldre. Dessförinnan var det 16 år och uppåt som gällde. Siffran för den tredje dosen gäller dock personer 18 år och uppåt.

Sammanlagt har 1 226 055 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19 under pandemin.

Källa: TT/Folkhälsomyndigheten

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev