Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Smittad läkarstudent avstängd i väntan på utredning

Publicerad: 17 november 2020, 11:30

Magnus Hultin, programdirektör för läkarutbildningen, säger att studenten är avstängd i väntan på utredning.

Foto: Mattias Pettersson

En covid-positiv läkarstudent vid Umeå universitet har stängts av efter att deltagit i undervisningen. Skolan ska nu utreda om studenten kände till smittan.

Ämnen i artikeln:

Umeå universitet

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Enligt Magnus Hultin, programdirektör för läkarutbildningen vid Umeå universitet, vill man inte kommentera om studenten kände till att hen var smittad, när hen deltog i sin praktik förra veckan. 

− Vi håller på att utreda förutsättningarna, säger han till Västerbottens-Kuriren. 

Studenten kommer att stängas av från utbildningen tills vidare, och blir underkänd på nuvarande kurs, skriver tidningen. 

Skolan fick reda på att studenten var smittad via smittspårning. Enligt Magnus Hultin var studenten symtomfri vid tiden för praktiken. Ett antal klasskamrater som varit i kontakt med studenten har testats för covid-19. En person som varit extra nära studenten vid praktiken är hemskickad tills vidare. 

− Då man utreder smittspårning kan man få vara hemma en vecka och se om man utvecklar covid-19 eller inte. Har man blivit utsatt för mycket smittrisk sätts man i karantän och är man utsatt för liten smittrisk blir man uppmanad att vara uppmärksam på sina symtom, säger Magnus Hultin till Västerbottens-Kuriren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev