tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Smittan ökar – närmar sig ”kritisk punkt”

Publicerad: 27 oktober 2020, 14:40

Statsepidemiolog Anders Tegnell vill i nuläget inte införa någon nationell reseavrådan. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Covidläget i Sverige har försämrats. Förra veckan ökade antalet nya fall med 70 procent jämfört med veckan innan – en av de största ökningarna man har sett.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenRegion Skåne

– Delar av den beror på ökad testning, men vi har också en ökande smittspridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi börjar även här i Sverige närma oss en kritisk punkt.

Den dominerande ökningen ligger i åldrarna 20–60 år, men den finns överallt. Man ser även en liten, men påtaglig ökning av antalet nyinlagda inom intensivvården.

Anders Tegnell fick vid dagens pressträff frågan om det på grund av smittläget åter kan vara aktuellt att införa en nationell reseavrådan. Men där är vi inte än, enligt statsepidemiologen.

– Än så länge så är skillnaderna inte så stora, utan väldigt många regioner har en ökning. Vi tycker också att det ligger ganska mycket i rådet om att undvika nya kontakter, för resande innebär ju nästan alltid nya kontakter, säger Anders Tegnell.

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen, berättar att belastningen på vården har ökat något – men att läget enligt henne fortsatt är under kontroll.

Under den senaste veckan har antalet patienter med covid-19 på iva-avdelningar ökat till 55 personer.

– Det betyder att 15 procent av patienterna på iva vårdas för covid-19, säger Irene Nilsson Carlsson.

Tillgängligheten till iva-platser nationellt sett är dock fortfarande mycket god, säger hon. Men majoriteten av regionerna väntar sig en försämring av läget både på lång och kort sikt.

Anders Tegnell säger att utvecklingen av inlagda på iva inte är särskilt snabb.

– Egentligen inte eftersom vi började på relativt låga nivåer. Vi har fortfarande väldigt få inlagda på iva jämfört med hur det var i våras, säger Anders Tegnell, och påminner återigen om vikten av att följa råden för att inte hamna i samma situation som i våras.

I somras presenterade Folkhälsomyndigheten tre möjliga scenarier för hur smittspridningen i Sverige kunde komma att se ut nu under hösten och fram till nästa höst. Anders Tegnell säger att det än så länge är för tidigt att säga vilket av scenarierna som vi nu befinner oss i.

– Scenarierna var inga prognoser, utan framför allt ett planeringsunderlag till regionerna. Så jag tror att vi får avvakta, det är svårt att uttala sig i dag om vilket scenario vi har.

Samtidigt skärps råden i Region Skåne, där antalet smittade, liksom iva-fallen ökar.

5 918 smittade avlidna

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senast uppdaterade statistik. I stället räknas siffran ned med 15 dödsfall.

Därmed har totalt 5 918 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 115 785 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev