Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Smittskydd Stockholm: ”Ett gränsfall”

Publicerad: 27 oktober 2014, 14:54

Åke Örtqvist, chef för Smittskydd Stockholm, kommenterar att en patient med misstänkt ebola skickades till sjukhus i taxi.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat att en kongolesisk flicka med misstänkt ebola sattes i en taxi av en distriktsläkare i södra Stockholm. Flickan hade insjuknat med feber och kräkningar i Kongo-Kinshasa och symtomen kvarstod när hon sökte vård i Sverige.

I den lex Maria-anmälan som är gjord av händelsen framgår att läkaren inte fått kunskap om den information som Smittskydd Stockholm skickat ut med anledning av ebolaepidemin. I informationen står det bland annat att följande om hur misstänkta fall av ebola ska handläggas om personen befinner sig på en vårdinrättning:

”Patienten tas direkt till ett enskilt rum utan att vistas i/passera väntrum. Eventuellt vårdrum som använts stängs sedan av tills VHF-misstanke har avskrivits. I avvaktan på ambulanstransport till infektionskliniken skall vårdande personal iklädas skyddsutrustning”

VHF står för virala hemorragiska febrar.

Dagens Medicin ringer upp Åke Örqvist, chef för Smittskydd Stockholm och länets smittskyddsläkare.

Hur arbetar ni med att få ut information till primärvården?

– Den information som vi skickar ut går till alla chefläkare och alla verksamhetschefer på vårdcentraler. Där vi har lokalt smittskyddsansvariga läkare och sjuksköterskor så får de den också, men de finns inte riktigt på alla vårdcentraler, säger han och förklarar att Smittskydd Stockholm får listor med verksamhetschefer och chefläkare från landstinget.

Vad har du för kommentar till det inträffade?

– Om jag minns det rätt hade personen bara varit i huvudstaden i Kongo Kinshasa, och där fanns det inte någon ebola.  Så det är ett gränsfall. Våra rutiner hade nog sagt att för säkerhets skull skulle man nog ha hanterat det som en misstänkt ebola, men det var inte ett alldeles självklart ställningstagande.

Kan man förvänta sig att en specialist i allmänmedicin med många års erfarenhet även utan er information skulle ha agerat annorlunda?

– Det är en hypotetisk fråga som jag inte kan svara på. Det här var ungefär en månad sedan, det var relativt tidigt. Ebolaepidemin pågick men det var inte samma mediala intresse. Och har man inte fått informationen förmedlad till sig från sin chefläkare eller verksamhetschef så kan det finnas risk att man inte inser att det är det här pm:et är det som gäller.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev