Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Smittskyddsinstitutet avråder svenskar från resor till Mexiko

Publicerad: 29 april 2009, 12:11

Smittskyddsinstitutet avråder svenskar från resor till Mexiko

Foto: Foto: Photos.com

Sent på tisdagskvällen beslutade Smittskyddsinstitutet, SMI, att avråda svenskar från att resa till Mexiko – risken att drabbas av svininfluensa är för stor.


– Vi kan inte låta svenskar fara till Mexiko om de i ett osäkert läge riskerar att inte få läkarvård och mediciner. Det finns helt enkelt ingen anledning att resa dit nu, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, till Dagens Nyheter.

Hon hänvisar även till den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC:s, rekommendation att inte resa till Mexiko.

SMI har tidigare hävdat att det inte funnits någon anledning att avråda svenskar från att resa till Mexiko, men nu har man alltså ändrat uppfattning. På onsdagsförmiddagen väntas utrikesdepartementet, UD, att gå ut med samma rekommendation, vilket kommer att göra det lättare att avboka resor och handlägga försäkringar.

Även om UD:s beslut är vägledande för bland annat resebranschen så följer departementet SMI:s linjer när det gäller sjukdomar och epidemier.

Enligt TT har 24 personer testats för svininfluensa i Sverige, alla provsvar har dock varit negativa. I dag, onsdag, väntas nya prover komma in till analys, hur många är dock okänt.

I den amerikanska delstaten Kalifornien har guvernör Arnold Schwarzenegger utlyst undantagstillstånd med anledning av svininfluensan, som hittills skördat 159 dödsoffer i Mexiko, rapporterar TT.

Relaterat material

Höjd beredskap för patienter med misstänkt svininfluensa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev