Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Smittskyddsinstitutet säger ja till pneumokockvaccin

Publicerad: 22 september 2006, 14:33

Smittskyddsinstitutet säger ja till pneumokockvaccin

Foto: Det nya vaccinet blir dyrt för landstingen.

Alla små barn ska vaccineras mot pneumokocker. Det föreslår Smittskyddsinstitutet efter en ny bedömning. Förslaget innebär att landstingens kostnader för vaccinationsprogrammet fördubblas.


Smittskyddsinstitutet föreslår att vaccination mot pneumokocker införs i   Sverige för barn vid tre, fem och tolv månaders ålder. Förslaget gäller så   kallat 7-valent vaccin, ett vaccin som skyddar mot sju olika typer av   pneumokocker. Rekommendationen kommer efter ett möte som Refvac hade igår,   torsdag.

Om vaccinationen införs beräknas den kosta 500 kronor per   dos.

- I klartext betyder det att landstingen fördubblar sin kostnad för   vaccinationsprogrammet, säger Ragnar Norrby, generaldirektör för   Smittskyddsinstitutet och ordförande i Refvac.

Kostnaden förväntas dock   vägas upp av hälsoekonomiska vinster, bland annat på grund av att risken för att   vuxna drabbas av pneumokockinfektioner minskar. Det beror på att friska barn kan   bära på bakterierna utan att bli sjuka, men sprida dem till vuxna som då   insjuknar. När barnen vaccineras minskar spridningen också till   vuxna.

Under förra året rapporterades 57 fall av invasiv   pneumokocksjukdom hos barn under två år. Till och med början av september i år   har 38 fall rapporterats i denna åldersgrupp. Enligt ett pressmeddelande från   Smittskyddsinstitutet hade omkring två tredjedelar av dessa fall kunnat undvikas   om barnen hade fått vaccin.

Smittskyddsinstitutet bedömde för två år   sedan att det inte fanns tillräckligt starka skäl att rekommendera en allmän   vaccination för barn under två år. Sedan dess har bland annat Norge tagit med   vaccinationen i sitt program för barnvaccinationer.

Sedan 2004 finns en   rekommendation som säger att personer som löper ökad risk att drabbas av   allvarliga pneumokockinfektioner ska vaccineras. Den rekommendationen finns   fortfarande kvar.

Pneumokocker är grampositiva bakterier som kan orsaka   lunginflammation, blodförgiftning, hjärnhinneinflammation och öroninfektion.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev