Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Smittskyddsinstitutet vill göra medveten hiv-spridning laglig

Publicerad: 22 oktober 2008, 04:55

Smittskyddsinstitutet vill göra medveten hiv-spridning laglig

Det ska vara tillåtet att smitta någon med hiv. Det tycker Smittskyddsinstitutet som vägrar att hjälpa polisen i jakten på en hiv-man.


– Kriminaliseringen av hiv försvårar preventionsarbetet. Dessutom är straffsatserna väldigt hårda, säger Ragnar Norrby, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet.

En hivsmittad person som är medveten om sin smitta och som har oskyddat sex utan att upplysa sin partner om smittan kan dömas till flera år i fängelse för grov misshandel – oavsett om partnern smittas eller inte.

– Ett försöksbrott har samma straffskala som ett fullbordat brott, säger Lotta Karlsson, assistentåklagare vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm.

Hon begärde nyligen att Smittskyddsinstitutet skulle utföra en jämförelseanalys för att på så sätt hitta smittkällan till en ”hiv-smittad etnisk svensk kvinna”.

– Få fall har engagerat mig så mycket som det här, både känslomässigt och yrkesmässigt. Ärendet är extremt känsligt och helt hemligstämplat, vilket är mycket ovanligt, säger Kent Eriksen, kriminalinspektör vid Västerorts polismästardistrikt.

Men trots att analysen skulle kunna binda en misstänkt gärningsman till brottet, vägrar Smittskyddsinstitutet att hjälpa polisen i bevisjakten. Detta trots att myndigheten utfört liknande analyser i 15 års tid.

– Vi anser numera att spridning av hiv inte bör vara kriminaliserat, säger Jan Albert, överläkare, professor i smittskydd och ansvarig för hiv-sektionen på SMI.

Ger en falsk bild av kontroll
Enligt honom är kriminaliseringen ett förlegat sätt att se på spridning av hiv.

– Att spärra in någon ”hiv-man” per år ger en falsk bild av att staten har koll på vilka som sprider hiv och att staten har ett ansvar för att låsa in alla potentiella smittspridare. Men så är det inte. Det är minst lika mycket den enskilda individens ansvar att förstå att oskyddat sex innebär risker. Många som för smittan vidare vet inte själva om att de är smittade, säger Jan Albert.

Dessutom, hävdar även han, försvårar kriminaliseringen ett effektivt preventionsarbete.

– I stället för fängelsestraff för några få tror jag det är bättre att koncentrera sig på att reducera smittspridningen i stort och använda de tillgängliga teknikerna för att förstå hur smittspridningen går till, säger Jan Albert.

Det faktum att Sverige förra året hade en 70-procentig ökning av antalet upptäckta hiv-fall visar att man måste hitta nya vägar för att på allvar kunna reducera spridningen av hiv, menar han.
– Att särhantera hiv bland alla andra smittsamma sjukdomar är inte bra. Det blir så laddat och stigmatiserande. I dag är inte heller hiv en lika dödlig infektion som den var förut, tack vare bromsmedicinerna.

Enligt Ragnar Norrby leder kriminaliseringen till att många smittade väljer att vara anonyma, vilket kan försvåra eventuell smittspårning.

Frågan lyft bland åklagare
Men assistentåklagare Lotta Karlsson har sin syn klar.

– Att mer eller mindre medvetet smitta någon med hiv är självfallet ett mycket allvarligt brott. Vad Smittskyddsinstitutets ändrade policy innebär för just det här fallet är svårt att säga, men det hjälper oss i alla fall inte.

Enligt henne har nu frågan lyfts till åklagarmyndigheten i Göteborg där man ska försöka hitta en annan utväg för att få dessa analyser gjorda.

SMI kovänder om hiv-spridning

Att medvetet sprida hiv är grov misshandel

Att medvetet smitta eller försöka smitta någon med hiv är enligt lagen liktydigt med grov misshandel, vilket ska resultera i fängelse i mellan ett och tio år.
I USA är det hårdare. I Dallas, Texas, dömdes i maj i år en hemlös hiv-positiv man till 35 års fängelse efter att ha spottat en polis i ansiktet. Polisen smittades aldrig, men trots det ska mannen enligt domen avtjäna minst 25 år i fängelse.

Ragnar Norrby, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet, anser att det inte längre bör vara kriminellt att medvetet sprida hiv. Foto: Stefan Nilsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev