Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Smittskyddsläkare får rätt till tvångsundersökning

Publicerad: 6 augusti 2018, 09:19

Foto: Patrik Svedberg

UPPDATERAD: Smittskyddsläkaren i Gävleborg får rätt att tvångsundersöka en man som misstänks bära på en allmänfarlig sjukdom.


Ämnen i artikeln:

Region Gävleborg

– Det är inte speciellt vanligt. Det brukar röra sig om ett fåtal varje år, säger Signar Mäktalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Domen från Förvaltningsrätten i Falun handlar om en man i 30-årsåldern i Gävleborgs län. Han har anmälts som kontakt av två kvinnor som diagnosticerats med en allmänfarlig sjukdom. Trots flera uppmaningar och kontaktförsök från smittskyddet, bland annat med hjälp av delgivning via polisen, har mannen inte velat lämna några prov eller undersökas och därför begärde smittskyddsläkaren med stöd av smittskyddslagen att mannen ska tvångsundersökas. Mannen har inte heller svarat på ansökan till domstolen.

Det vanligaste är att den som döms till tvångsundersökning lämnar ett prov självmant efter domen. Sker inte det kan han eller hon hämtas av polis till en vårdcentral för provtagning. Hur länge begäran om handräckning finns kvar beror på vilken smitta det rör sig om.

– Handlar det om klamydia kan infektionen ha läkt ut av sig själv efter ett år. Då är det inte meningsfullt att fortsätta försöka få tag i personen, för då kommer vi inte att hitta någon smitta, säger Signar Mäkitalo.

Personerna som riskerar en tvångsundersökning brukar inte heller vara så pigga på att förklara varför de håller sig undan.

– De tycker vi lägger oss i deras sexliv. Det brukar vara en hel del invektiv i telefon, men vi vill ha personlig kontakt för att  kunna förklara att det handlar om att kunna behandla, säger Signar Mäkitalo.

En begäran om tvångsundersökning görs när alla andra väga är uttömda och när smittan upptäckts i två olika smittspårningskedjor.

Förvaltningsrätten skriver i domen att det finns fog för att misstänka att den här mannen bär på en allmänfarlig sjukdom och att det finns en påtaglig risk att han kan föra smittan vidare och att lagstiftningens krav för en tvångsundersökning är uppfyllda.

Domen kan överklagas till kammarrätten.

Exempel på allmänfarliga sjukdomar som ska anmälas

Salmonella

Smittsam gulsot, till exempel hepatit A, B och C

Tuberkulos

Sexuellt överförbara infektioner som gonorré, klamydia och syfilis

Hiv.

Smittskyddslagen

2 § Om någon som med fog kan misstänkas bära på en allmänfarlig sjukdom motsätter sig den undersökning som behövs för att konstatera om smittsamhet föreligger, får förvaltningsrätten på ansökan av smittskyddsläkaren besluta om tvångsundersökning. Beslut om sådan undersökning får meddelas endast om det finns en påtaglig risk för att andra människor kan smittas.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Gävleborg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev