Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Smittskyddsläkare i Västernorrland avgår i protest

Publicerad: 27 juli 2016, 13:54

Foto: Thinkstock

Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Landstinget Västernorrland har valt att lämna sin post, orsaken är att han känner sig hindrad i sitt arbete mot antibiotikaresistens.


Trots ökad medvetenhet kring antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens ökar problemen med resistenta bakterier i Sverige och världen. Enligt Lars Blad har Landstinget i Västernorrland halkat efter rejält i arbetet mot antibiotikaresistens, något som han påtalat för landstinget men inte fått gehör för. Därför väljer han nu att säga upp sig i protest, rapporterar Örnsköldsviks Allehanda.

– Jag har försökt att nå fram med allvaret i min kritik men tycker inte att jag riktigt lyckats och då tar jag konsekvenserna av det och slutar, säger Lars Blad till tidningen.

Lars Blad är ordförande i Strama, Strategigruppen för nationell antibiotikaanvändning, i Västernorrland och säger till tidningen att minskade resurser har lett till att arbetet mot antibiotikaresistens blivit sämre under de senaste 1,5 åren. Men Monika Johansson, kvalitets- och patientsäkerhetschef i landstinget Västernorrland håller inte med.

– När det gäller Strama-arbetet så ses det som väldigt viktigt och det har tagits ett beslut om permanent finansiering enligt det förslag som utarbetats av Strama och smittskydd, säger hon till tidningen.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev