Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Smittskyddsläkare kräver snabbt beslut om finansiering

Publicerad: 21 juli 2009, 08:56

Finansieringen måste lösas omedelbart. Annars kommer massvaccineringen mot svininfluensan inte att lyckas, tror smittskyddsläkaren i Stockholms läns landsting.


Till hösten ska hela Sveriges befolkning vaccineras mot den nya influensan, A(H1N1). Nu vill Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting, tydliggöra vilka krav insatsen kommer att ställa på samhället.

”Lek med tanken att landstinget hyr Råsunda fotbollsstadion. För att vaccinera 300 000 personer skulle vi behöva fylla Råsunda med råge, det vill säga med ungefär 40 000 personer varje dag, sju dagar i veckan, och sedan vaccinera alla dessa. För att nå alla stockholmare behöver vi sedan upprepa detta varje vecka i 13–14 veckor!”, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Nu uppmanar han regeringen och landstingen att inleda omedelbara förhandlingar om hur massvaccineringen ska finansieras.

”Eftersom det totalt rör sig om mycket stora kostnader, minst ett par miljarder för hela Sverige, måste det fattas politiska beslut. Och för att det ska finnas en rimlig möjlighet att ha logistiken klar till vaccinet börjar levereras måste besluten tas nu och inte i september!”, skriver han i sin debattartikel.

Relaterat material

Socialstyrelsen utlovar snabba vaccinationer

Den nya pandemin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev