fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Smittskyddsläkare positiva till sprutbytesförslag

Publicerad: 2 december 2015, 10:34

Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Slopat kommunalt veto för sprutbyte välkomnas av professionen. Men några medicinska skäl för en åldersgräns finns inte.

Ämnen i artikeln:

Hepatit

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Som Dagens Medicin tidigare rapporterat skickade socialdepartementet under tisdagen ut en promemoria med förslag till en ny sprutbyteslag på remiss. De två stora förändringarna innebär att landstingen föreslås bli ensamma huvudmän för sprutbytesprogrammen samt att åldersgränsen för att ingå i ett program sänks från 20 år till 18 år.

– Det är jättebra om man tar bort det kommunala vetot. Men samarbetet med kommunen och socialtjänsten måste vi ha var vi än driver sprutbytesprogrammet, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län och ordförande i Smittskyddsläkarföreningens styrelse, till Dagens Medicin.

Finns det något medicinskt skäl att ha 18-årsgräns i sprutbytesprogrammen?

– Nej, medicinskt gör det inte det. Men det här handlar om integritet och om barn. Det handlar nog mer om när man är myndig än om några medicinska aspekter.

Peter Iveroth poängterar att anmälningsplikten gör att en helt slopad åldersgräns för sprutbyte skulle bli en komplex fråga.

– Det är svårare att ta den diskussionen i dagsläget, jag tycker nog att 18 år är en ganska bra gräns för den verksamheten.

Folkhälsomyndigheten publicerade tidigare i år vägledningen ”Hälsofrämjande och förebyggande arbete med hepatit och hiv för personer som injicerar droger”. Där framgår att medianåldern för drogdebut är 14–15 år och medianåldern för injektionsdebut är 18–19 år.

När Dagens Medicin frågar socialdepartementets ansvariga tjänsteman om det finns några medicinska skäl till en åldersgräns över huvud taget blir mejlsvaret:

”Skälet till åldersgränsen handlar inte om medicinska skäl. Det handlar om möjligheterna för verksamheterna att i förtroende och baserat på brukarnas egen vilja att delta i verksamheten kunna bedriva ett arbete och på sikt även motivera till vidare vård- och behandling. Som framgår av promemorian är huvudsyftet smittskydd, men också en möjlig ingång till vård- och behandling och insatsen ska också i övrigt vara förenlig med en restriktiv narkotikapolitik.”

Relaterat material

Ny sprutbyteslag ut på remiss

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev