måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Smittspårning efter upptäckt mässlingsfall

Publicerad: 10 maj 2019, 05:56

Det smittade barnet har besökt akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge flera gånger under de senaste fem dagarna. Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

En patient med mässling har flera gånger besökt akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Nu inleds smittspårning.


Det är oklart hur många som har haft kontakt med det smittade barnet som har besökt akutmottagningen flera gånger under de senaste fem dagarna. Sjukvården försöker kartlägga vilka som kan ha exponerats för smittan och erbjuda förebyggande vård.

Insjuknandet brukar ske mellan 7 och 18 dagar efter exponering, först som förkylningssymtom.

– Man får feber, torrhosta, irriterade röda ögon, utslag i munslemhinnan. Sedan dröjer det tre, fyra dagar innan mässlingsutslagen kommer. Man är smittsam även under den perioden som man har luftvägssymtom, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Fallet är det femte som har konstaterats i region Stockholm hittills i år. Årligen brukar mellan 10 och 20 fall konstateras i regionen. I hela landet rapporterades förra året enligt Folkhälsomyndigheten drygt 40 fall.

Världshälsoorganisationens (WHO) slog nyligen larm om en kraftig ökning av antalet fall av mässling i världen under första kvartalet. Men i Sverige syns ingen liknande uppgång.

– I Sverige är situationen god. Vi har en hög barnvaccinationstäckning. Det hindrar inte att vi ändå kan se fall och att speciellt mottagliga personer kan bli svårt sjuka, säger Per Follin.

BRITT-MARIE SEIBOLD/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev