Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Smittspridningen påverkar vården tydligt”

Publicerad: 3 november 2020, 14:08

I dag hölls två pressträffar. Den första med socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Smittan ökar snabbt i hela landet. Det har nu en oroande påverkan på sjukvården, rapporterar Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenRegion UppsalaRegion Jönköpings länRegion Örebro LänVästra GötalandsregionenRegion Halland

Cathrine Hofbauer

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se


Den snabba ökningen sker inte minst i Region Jönköping, Halland och Örebro län. I dessa regioner införs nu lokala restriktioner. Samtidigt har både Region Uppsala och Västra Götalandsregionen gått upp i stabsläge under dagen. 

Antalet smittade ökar just nu väldigt snabbt, både i Europa och i Sverige. På tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten visade Anders Tegnell diagram som pekar på en fördubbling av antalet fall från en vecka till en annan. Det totala antalet anmälda fall av covid-19 de senaste 14 dagarna är 272 per 100 000 invånare. 

– Även i iva-vården ser vi nu att antalet inlagda ökar sakta men säkert. Vi ser även en svag tendens att antalet avlidna går upp från väldigt låga nivåer, sa Anders Tegnell. 

Just nu vårdas 75 patienter inom intensivvården. 553 patienter med covid-19 ligger på andra sjukvårdsavdelningar än intensivvården.

– Smittspridningen påverkar vården tydligt, säger Mattias Fredricson, enhetschef vid Socialstyrelsen.

I vissa regioner sprids smittan snabbare i övriga landet. I Region Örebro är antalet smittade de senaste 14 dagarna uppe i 539 per 100 000 invånare. Här smids smittan alltså betydligt snabbare än i riket som helhet.  Det kan inte bara förklaras med att fler prover tas. 

– Trots en ökning av provtagningar ökar även andelen prover som är positiva. Vi ser smittspridning i många olika situationer, säger smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen i Region Örebro län. 

I Region Jönköping har smittspridningen enligt Anders Tegnell gått ännu snabbare de senaste dagarna. 

– Vi ser faktiskt en tredubbling mellan vecka 33 och 44. De flesta har lindriga symtom, men några blir allvarligt sjuka och behöver sjukhusvård, säger smittskyddsläkaren Malin Begnér i Region Jönköping. Hon betonar att även om de flesta som kräver sjukhusvård är äldre så ser man även exempel på svår sjukdom även i yngre åldrar.  

Hon poängterar att behovet av sjukvård släpar efter smittoutvecklingen, och att man därför räknar med att sjukvårdsbehovet kommer att fortsätta öka ytterligare under en period. 

– Det går inte bara att fortsätta leva som vanligt nu, utan det kommer att krävas personliga uppoffringar av oss alla, sa hon. 

Halland är den tredje regionen som rapporterar en dramatisk ökning av bekräftade fall, såväl som en ökad belastning på vård och omsorg. 

Tidigare under dagen har både Region Uppsala och Västra Götalandsregionen meddelat att de återigen går upp i stabsläge. 

”Vi har aldrig tidigare haft så skarpa råd som de som gäller nu. Vi måste tillsammans följa råden. Alla i samhället drar nytta av att samhällsspridningen minskar, och den måste göra det nu”, säger Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Syftet med att gå upp i stabsläge I Västra Götaland är att på ett bättre sätt kunna samordna och stötta regionens verksamheter.

I Region Uppsala kommer den regionala särskilda sjukvårdsledningen som börjar arbeta tillsammans i dag att följa läget från dag till dag gällande vårdbeläggning, provtagning, material och bemanning. Planer för att ställa om vården finns på sjukhusen. Patienter uppmanas att söka vård som vanligt. 

Enligt Socialstyrelsen är det nu 6 regioner som är i stabsläge och 15 som är i normalläge. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev