Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Snabb gonorréökning – särskilt bland kvinnor

Publicerad: 24 februari 2020, 10:15

Fallen av gonorré fortsätter att öka i rask takt. Under 2019 var fallen 20 procent fler än 2018.


LB

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

I mitten av 1990-talet hade arbetet med att minska de tidigare många gonorréfallen haft rejäl effekt i Sverige. Men sedan många år har kurvan gått åt fel håll igen. Och 2019 var inget undantag, visar Folkhälsomyndighetens helårsstatistik. Under fjolåret rapporterades drygt 3 200 gonorréfall i Sverige, 500 fler än 2018. Drygt 27 procent av de smittade 2019 var kvinnor, mot 24 procent året före.

– De flesta fallen, ungefär hälften, ser vi fortfarande hos män som har sex med män. Men den största procentuella ökningen är bland kvinnor, säger Maria Axelsson, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för epidemiologisk uppföljning.

Epidemiologerna tror att en del av förklaringen till ökningen är att fler testas.

– Vi har numera ett kombotest för klamydia och gonorré i alla regioner. Så i princip alla som testar sig för klamydia testas också för gonorré och då hittar vi förstås fler, säger Maria Axelsson.

Men det handlar troligen också om en verklig ökning av smittade eftersom även andra sexuellt överförbara sjukdomar ökar, om än inte lika kraftigt som gonorré.

– Som vi har sagt tidigare, så ser vi ett ökat risktagande. Man använder kondom i mindre utsträckning och har ett annat slags sexliv, säger Maria Axelsson.

Hon tycker att vården ska vara generös med testning och testa inte bara i urinröret, utan också i svalg och ändtarm.

De flesta smittade har dragit på sig sin gonorré i Sverige. Bland dem som smittats utomlands hade i särklass flest varit i Spanien, följt av Tyskland och Danmark. För första gången på mycket länge hamnade Thailand utanför topp-tre när det gällde smittoland. Över hälften av gonorréfallen hittades i Stockholms län.

Mindre justeringar av siffrorna kan fortfarande ske.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev