Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Snabb smittspridning av influensa i Storbritannien

Publicerad: 2 juli 2009, 13:16

100 000 smittade – varje dag. Så många kommer att drabbas av svininfluensan i Storbritannien i slutet av denna månad, tror landets hälsominister.


Storbritanniens hälsominister Andy Burnham varnar för att spridningen av den nya influensan, tidigare kallad svininfluensa, nu går in i en ny fas.

Enligt tidningen The Guardian säger han att landet nu måste förbereda sig på att gå in i ”behandlingsfasen”. Inom kort kommer det nämligen inte längre vara lönt att försöka hindra smittspridningen, exempelvis genom att läkarna testar för A(H1N1) eller att man uppmanar redan smittade att stanna hemma.

I stället kommer landets fokus att ligga på att behandla dem som smittats. I slutet av denna månad kan, enligt Andy Burnham, så många som 100 000 britter smittas – per dag.

”Vi kommer nu att övergå till denna behandlingsfas så snart som möjligt”, säger ministern till The Guardian.

Uttalandet ska ses som en följd av den plötsliga ökning av antalet smittade som Storbritannien haft de senaste fem dagarna, då nästan 2 000 nya fall har upptäckts.

Enligt den brittiske hälsoministern kan ett vaccin finnas färdigt tidigast i augusti, men först i slutet av året räknar man med att ha tillräckligt många doser för att kunna vaccinera en större del av befolkningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev